продовжують виникати на шляху розслідування причин зникнення Георгія Гонгадзе
Учора традиційно вшановували пам’ять нашого колеги, засновника інтернет-видання Георгія Гонгадзе і багатьох інших колег, які загинули під час виконання своїх професійних обов’язків.
Не оминули цієї сумної дати — одинадцятих роковин із того дня, коли зник Георгій, — і політики. Зокрема, Президент Віктор Янукович, за словами його прес-секретаря Дарки Чепак, вважає, що суспільство має знати правду про те, що сталося з нашим колегою, а крапку в цій історії має поставити суд.
Свою точку зору в публікації в УНІАН висловила і екс-прем’єр Юлія Тимошенко, яка нині перебуває у слідчому ізоляторі.
Триває й суд над колишнім керівником міліцейської розвідки Олексієм Пукачем, якого звинувачують у тому, що саме він убив Георгія Гонгадзе. Щоправда, в закритому режимі, а тому журналісти можуть довідатися про те, що відбувається на процесі, лише з уст тих, хто представляє інтереси потерпілої сторони.
Так, Валентина Теличенко, яка захищає інтереси Мирослави Гонгадзе, в інтерв’ю одному з інформаційних порталів висловила думку, що Олексій Пукач дав згоду співпрацювати зі слідством. Як доказ вона наводить те, що колишнього міліцейського генерала утримують у слідчому ізоляторі СБУ, який не згадується в жодному правовому акті.
Ще конкретніше з цього приводу висловився адвокат Віктор Чевгуз, котрий захищав підлеглих керівника міліцейської наружки, які визнали свою участь у вбивстві Георгія Гонгадзе. Зокрема, в інтерв’ю газеті «Сегодня» він сказав: «Пукач, поза всілякими сумнівами, нині в суді діє і говорить за вказівкою слідства ГПУ».
Отут і виникає низка запитань. Олексій Пукач у суді заявив, що наказ убити Георгія Гонгадзе надійшов від колишнього міністра внутрішніх справ покійного Юрія Кравченка. А той, мовляв, у свою чергу, отримав відповідну вказівку від тодішнього глави держави Леоніда Кучми.
Не буду детально розвінчувати ці твердження, адже «Голос України» в публікації «Теорія змови» докладно проаналізував їх, оскільки про ці свідчення Олексія Пукача в інтерв’ю «Українській правді» повідомив минулого року його колишній адвокат і фактично спростував їх.
Водночас автор цих рядків у тій публікації висловив думку про те, що за подіями, які сталися у 2000 році, зокрема і за убивством Георгія Гонгадзе, стоять іноземні спецслужби, за допомогою яких деякі українські політики готували державний переворот. І припустив, що Олексія Пукача утримують у слідчому ізоляторі СБУ, щоб справжні замовники та організатори убивства нашого колеги мали змогу впливати на свідчення підозрюваного у скоєнні злочину. Яке ж здивування викликало повідомлення про те, що Олексій Пукач на суді заявив: скоївши страшний злочин, він врятував країну від державного перевороту, який, мовляв, готували Георгій Гонгадзе із друзями.
Наприкінці серпня цього року в газеті «Сегодня» з’явилася публікація «Гонгадзе вбивав агент КДБ «Солдатов», в якій стверджувалося: Олексій Пукач у 1982 році був завербований Комітетом державної безпеки СРСР. Не треба забувати, що ця спецслужба була однією із найпотужніших у світі. І, ймовірно, її колишні співробітники були причетні і до прослуховування кабінету Леоніда Кучми, і до вбивства Георгія Гонгадзе.
Отож, швидше за все, Олексій Пукач міг бути учасником цієї спецоперації, а справжні замовники і організатори страшного злочину продовжують залишатися «в тіні» і смикають ниточки через своїх «агентів впливу», зводячи водночас бастіони брехні на об’єктивному розслідуванні «справи про вбивство Георгія Гонгадзе».
ПРЯМА МОВА
Президент України у 1994—2005 роках Леонід КУЧМА:
— Сьогодні, напевно, для всіх очевидно, що така масштабна операція з використанням складних технологій (і цифрових, і підривних) могла бути проведена лише силами спецслужб. Але потрібно з’ясувати, яких. Хто саме за нею стояв. Тому що однаково зацікавленими в ній могли бути і зовнішні, і внутрішні сили. Перші — в ослабленні сильного субрегіонального гравця Україна, другі — в усуненні Президента, який посилився, і в дестабілізації країни, яка вперше за багато років «ставала на крило». У стабільній країні захопити владу важче...
...Коли Пукач оголошує себе рятівником батьківщини, не знаєш, сміятися чи плакати. Точно так само, як і слухаючи його брудні обвинувачення не лише на мою адресу, а й уже загиблих — Юрія Кравченка (екс-міністра внутрішніх справ), Георгія Гонгадзе.
Звісно, шпигун із Гонгадзе такий само, як із мене замовник його вбивства.