Тиждень, що минає, був напрочуд спокійним. Жодних потрясінь на політичному фронті не відбулося. Особливо з огляду на те, що процес над екс-прем’єром Юлією Тимошенко було перенесено на два тижні.

Щоправда, він так чи так був на слуху. Зокрема, під час візиту голови Європейської Народної партії Вільфреда Мартенса. Як відомо, партія «Батьківщина», очолювана Юлією Тимошенко, входить до складу ЄНП. З ним зустрілися Президент Віктор Янукович, міністр закордонних справ Костянтин Грищенко і міністр юстиції Олександр Лавринович. А от з екс-прем’єром, яка нині перебуває у слідчому ізоляторі, зустрітися не вдалося.

Як повідомляють ЗМІ, долею Тимошенко цікавиться багато європейських і не тільки політиків. Зокрема, у середу про процес над колишнім прем’єром говорила з главою держави Віктором Януковичем і канцлер Німеччини Ангела Меркель. За твердженням наших колег, вона, зокрема, заявила, що політики мають змагатися на виборах, а не з’ясовувати стосунки у судовій залі.

Своє занепокоєння процесами, що відбуваються в Україні, висловили також у спільному листі на ім’я Віктора Януковича держсекретар США Хіларі Клінтон та міністр закордонних справ ЄС Кетрін Ештон. Можливо, саме тому вчора на засіданні Ялтинської стратегічної ініціативи Президент Віктор Янукович детально розповів, чому і як з’явилася «справа Юлії Тимошенко». Зокрема, він вважає, що судове переслідування колишнього прем’єра розпочалося після рішень, прийнятих під час президентства Віктора Ющенка. Він нагадав про засідання Ради національної безпеки і оборони, після якого з’явився указ Президента. Правоохоронні органи тоді отримали вказівку перевірити, що сталося, чому були порушені національні інтереси України і міжнародні договори.

А тим часом уряд прийняв проект державного бюджету і передав його на розгляд Верховної Ради. Наступного тижня у парламенті відбудеться його презентація. Частина фахівців висловлюють сумнів у збільшенні надходжень до державної казни і відтак у запланованому зростанні заробітної плати бюджетникам. Інші висловлюють стриманий оптимізм і вважають, що урядовцям вдасться виконати свої обіцянки. При цьому багато хто з експертів наголошує, що підвищення зарплат може навіть випереджати намічений графік. Оскільки, мовляв, наступного року мають відбутися парламентські вибори.

На це вказує і публічне обговорення проекту нового закону про вибори народних депутатів, яке розпочалося в країні та за її межами. Зокрема, планується не тільки повернутися до змішаної системи виборів, а й запровадити 5-відсотковий бар’єр для партій. Разом із зачисткою електорального поля це дасть змогу регіоналам більш спокійно готуватися до майбутніх перегонів. Тим паче, що серед претендентів на перший номер в їхньому списку сьогодні називають не тільки віце-прем’єра Сергія Тігіпка, а й навіть Голову Верховної Ради Володимира Литвина.

На пошук нового лідера для регіоналів вказує і засідання Ради регіонів при Президенті, яке відбулося у четвер, де Віктор Янукович піддав жорсткій критиці прем’єра Миколу Азарова і його першого заступника Андрія Клюєва і попередив кожного з них про персональну відповідальність за виконання, зокрема, міжнародних договорів.

Упевнений, наступний тиждень буде багатшим на події, а отже, більш випукло проявляться тенденції в українському політикумі.