Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин узяв участь у міжнародній конференції «Захист прав людини органами конституційної юстиції: можливості і проблеми індивідуального доступу». Організатори заходу — Конституційний Суд України, комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія Ради Європи), Німецький фонд міжнародного правового співробітництва та Організація з безпеки та співробітництва в Європі.
Відкриваючи міжнародну конференцію «Захист прав людини органами конституційної юрисдикції: можливості і проблеми індивідуального доступу», Голова Конституційного Суду Андрій Головін зазначив, що тему конференції вибрано не випадково. Оскільки запровадження інституту конституційної скарги безпосередньо пов’язане з проблемою світового масштабу — захистом прав і свобод людини.
До речі, проведення конференції збігається з ювілейною датою — у жовтні виповнюється 15 років з початку діяльності Конституційного Суду.
Конституційний Суд відбувся, як відбулася Україна, зазначив у своєму виступі Голова Верховної Ради України В. Литвин. КС, за його словами, забезпечив, крім усього іншого, стабільність і рівновагу в суспільстві, утримує його в правових межах. «Звісно, не все було зроблено Конституційним Судом, що він мав би зробити, як і не завжди наше ставлення до нього було виваженим, продуманим. Таким, яким воно має бути до цієї високоповажної установи», — поділився глава парламенту.
Він акцентував увагу на тому, що в нашій країні дотепер відсутній інститут конституційної скарги. Його запровадження, за його словами, вже на часі й відповідатиме суспільним запитам та вимогам сьогодення щодо подальшої розбудови демократичних інститутів.
Одним із найважливіших важелів дотримання прав і свобод людини, зауважила у своєму виступі Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова, є закріплення права кожного на конституційну скаргу. Це питання вона неодноразово порушувала у своїх поданнях, починаючи з 2002 року. «Доступ до конституційного правосуддя має стати надійною гарантією не лише дотримання державою конституційних прав і свобод кожної людини, а й проявом демократичності державної політики, спрямованої на утвердження пріоритету принципу верховенства права та поваги до прав людини», — зазначила вона.
У свою чергу, голова Венеціанської комісії Ради Європи Джанні Букіккіо висловив сподівання, що в правову систему України буде втілено конституційне звернення від окремих громадян. Це, за його словами, поліпшить захист прав всіх українців, а також зменшить навантаження на Європейський суд.
«Загалом, я хотів би бачити кращу взаємодію між політичними силами для того, щоб зміцнити демократичні установи. Я давній друг вашої країни. Я співпрацюю з нею тривалий час. Нині якраз час піти далі і якомога швидше. Україна цього заслуговує», — наголосив він.
Заслуговує, на думку голови Венеціанської комісії, наша країна й на кращу, більш збалансовану Конституцію. Це складне завдання, зауважив він. Тож закликав усі політичні сили спільно працювати у цьому напрямку.
(Виступи Голови Верховної Ради Володимира Литвина та Голови Конституційного Суду Анатолія Головіна читайте в наступному номері газети).
Голова Венеціанської комісії Ради Європи Джанні Букіккіо (ліворуч) і Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.