«Головування України в ОБСЄ у 2013 році є не тільки почесним, а й надзвичайно відповідальним, і потребує навіть відповідної мужності», — заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у четвер під час зустрічі з Генеральним секретарем ОБСЄ Ламберто Дзанньєром (на знімку).

В. Литвин сказав, що під час свого головування Україна, розглядаючи найгостріші питання порядку денного, займатиме нейтральну і збалансовану позицію і готова використати наявний досвід, потенціал та знання для зміцнення ефективності організації в інтересах усіх її учасників. На переконання керівника парламенту, в роботі ОБСЄ «мають бути задіяні всі складові роботи» організації. У цьому контексті він наголосив на важливості використання переконливих аргументів, досягнення консенсусу й усвідомлення спільної відповідальності, зокрема у сфері попередження і врегулювання конфліктів у регіоні відповідальності ОБСЄ.

Голова Верховної Ради висловив сподівання на активізацію парламентського виміру ОБСЄ, звернувши увагу на те, що Верховна Рада налаштована на тісну співпрацю з організацією. Також він відзначив активну участь парламентської делегації України в роботі ПА ОБСЄ. «Верховна Рада відкрита до діалогу з європейськими структурами на всіх рівнях», — підкреслив В. Литвин.

Кажучи про внутрішньополітичні процеси, В. Литвин зазначив, що Україна «перебуває у транзитному стані», і тому в організації життя країни є певні недоліки. Водночас, наголосив він, Україна послідовно здійснює демократичні реформи, і критичні оцінки на її адресу, на жаль, не завжди є об’єктивними.

На початку зустрічі В. Литвин привітав Л. Дзанньєра з обранням на посаду Генерального секретаря ОБСЄ, висловивши впевненість, що його досвід роботи в міжнародних організаціях сприятиме зміцненню ефективності організації.

У свою чергу Л. Дзанньєр наголосив, що метою його нинішнього візиту в Україну є «закладення основ тісного співробітництва на багато років». На його думку, Україна під час головування в ОБСЄ «може забезпечити необхідне лідерство і визначити напрями продуктивної роботи», відігравати провідну роль у розв’язанні конфліктів, зокрема на пострадянському просторі. На переконання Генерального секретаря

ОБСЄ, вдале головування сприятиме посиленню авторитету України на міжнародній арені.

Він також наголосив на важливості парламентського виміру ОБСЄ, зазначивши, що в реалізації завдань, які покладено на організацію, необхідна підтримка парламентів.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.