Якими будуть парламентська коаліція та ціна на газ і коли відновлюватимуть функціонування пропускних пунктів на україно-російському кордоні. Про це розповів Президент України Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам.

Коаліція. Президент України відзначає важливість невідкладного формування у майбутньому парламенті потужної коаліції демократичних сил. В інтерв’ю каналам глава держави повідомив, що дав своїй політичній силі завдання підготувати проект коаліційної угоди, в якій мають бути зазначені чіткі принципи і критерії, для чого створюється коаліція.

«Якщо ми сформуємо коаліцію політичних сил, які базуються на європейській інтеграції, «Стратегії реформ — 2020», швидкому та ефективному запровадженні судової реформи, боротьбі з корупцією, запровадженні сприятливого інвестиційного клімату — тих речей, без яких Україна не виживе, — ласкаво просимо спільно формувати команду», — сказав глава держави.

До того ж Президент зазначив, що не допустить, щоб, як у минулому, коаліція створювалася для розподілу посад.

Петро Порошенко запевнив, що після виборів консультації стосовно коаліції будуть короткими з огляду на необхідність формування нового уряду, перед яким постануть надважливі завдання. «Є домовленість про те, що місія МВФ прибуде до Києва в середині листопада за умови, що буде призначений новий уряд. Не пізніше середини грудня ми маємо отримати рішення Ради директорів МВФ щодо нової програми фінансування», — повідомив Петро Порошенко. А ще, за словами Президента, Україна має «дуже щільний графік імплементації Угоди про асоціацію». «Також уже новий уряд має продемонструвати прогрес у виконанні плану дій щодо введення безвізового режиму з ЄС», — зазначив глава держави.

Підсумки домовленостей у Мілані. Переговори з представниками Російської Федерації у Мілані 17 жовтня глава української держави оцінив із «стриманим оптимізмом». Спілкуючись з журналістами українських телеканалів, Петро Порошенко заявив: «За підсумками консультацій я можу сказати: Україна буде з газом, Україна буде з теплом. Це підсумок домовленостей. Але на умовах захисту українських національних інтересів». Президент повідомив, що під час переговорів з російською стороною Україна наполягала на тому, що, як і на європейському ринку, має бути дві ціни — ціна для зими, коли попит зростає, і ціна для літа, коли попит падає. За словами глави держави, спільна з Європейським Союзом позиція України полягала в тому, щоб ціна для літа становила 325 доларів за тисячу кубометрів, і 385 доларів — для зими. Російська сторона обстоювала ціну 385 дол. за тисячу кубометрів на весь рік. У результаті до 31 березня 2015 року вирішено зафіксувати «зимову» ціну.

До 21 жовтня, коли в Брюсселі відбудуться переговори України, Росії та Європейського Союзу з газового питання, керівники відомств країн мають підготувати узгоджений протокол.

Кордон. Найближчими днями розпочнеться робота з відновлення функціонування пропускних пунктів на україно-російському кордоні, повідомив Президент України.

«Ми домовилися, і це ще один підсумок Мілана, що в нас найближчим часом у повному обсязі відновиться робота українських прикордонників», — сказав глава держави, зауваживши, що відновлення контролю над україно-російським кордоном є одним з ключових пунктів Мінського протоколу. За його словами, нині у зоні АТО перебуває група прикордонників та митників, які готові приступити до виконання своїх обов’язків на КПП «Ізварине».

Керівники прикордонних відомств України та Росії мають обговорити умови та порядок організації роботи на початку наступного тижня.