Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань розслідування обставин причин трагедії під Іловайськом оприлюднила проміжний звіт про свою роботу. Звіт підписали восьмеро із 11 членів ТСК. Не підписали звіт двоє депутатів від Партії регіонів і один депутат від «УДАРу». Голова ТСК Андрій Сенченко (фракція «Батьківщина») зачитав проміжний звіт комісії.

У звіті ТСК йдеться, що слідча комісія вивчила всі епізоди в іловайській трагедії, зокрема, події в прикордонному секторі Д, спроби деблокування Іловайська силами АТО, переговори про вихід угруповання українських військ з Іловайська, прорив сил АТО та розвиток ситуації в іловайському котлі з 24 серпня і до початку прориву 29 серпня 2014 року.

Комісія направила письмові запитання керівникам усіх силових органів, які брали участь у проведенні операції, опитала свідків подій із числа командирів, бійців та волонтерів. При цьому А. Сенченко заявив, що Міноборони та Генштаб ЗС України «системно протидіяли та протидіють роботі комісії» — подали неповні відповіді на поставлені запитання та у вигляді секретних документів, безпідставно засекретили дані про кількість загиблих, поранених, зниклих безвісти, полонених. Єдиний документ, який отримала комісія від Генштабу, — про 108 загиблих під Іловайськом. У зв’язку з блокуванням розслідування 25 вересня ТСК звернулася до Президента України щодо недопустимих дій керівництва оборонних відомств, на що, зі слів Сенченка, комісія отримала «відписку» за підписом глави адміністрації Президента Бориса Ложкіна: мовляв, звернення комісії направлено на розгляд міністру оборони і начальнику Генштабу. «У зв’язку з описаними маніпуляціями з боку керівництва Генерального штабу у членів Комісії склалося обґрунтоване враження про небажання допускати на засідання Слідчої комісії незручних для військового керівництва свідків», — йдеться у проміжному звіті ТСК.

У результаті роботи ТСК установила низку фактів, які свідчать про непрофесійність дій керівництва штабу АТО, зокрема, не бралися до уваги повідомлення про переміщення та кількість російських бойовиків, про перевагу сил противника, що призвело до численних втрат бойової техніки та людських жертв. А всі попередження розцінювалися керівництвом АТО як «паніка», військових командирів називали «боягузами», погрожували розправою і жодних рішень за доповідними прийнято не було. Командири батальйонів отримували від керівництва АТО лише одну відповідь: «Тримайтеся й очікуйте підмогу».

За висновком ТСК, сумарні втрати при прориві з оточення в Іловайську перевищили 300 осіб убитими, поранено понад 700 вояків. Тоді як у Міноборони говорять лише про 108 загиблих під Іловайськом.

Голова ТСК Андрій Сенченко також заявив: «Є підстави стверджувати, що на політичному рівні можна було врегулювати питання про відкриття коридору для виходу з іловайського котла, однак такі рішення не приймалися».

За результатами проведеного розслідування ТСК зробила такі висновки:

* В основі причин, що призвели до іловайської трагедії, лежать фундаментальні проблеми в організації оборони країни.

* Невведення воєнного стану призвело до дезорганізації управління військовими діями, що значною мірою зумовило іловайські події.

* Помилкові кадрові рішення істотно ускладнили обстановку, а неадекватні дії міністра оборони В. Гелетея і начальника Генерального штабу — Головнокомандувача Збройних Сил України 

В. Муженка призвели до іловайської трагедії.

* Іловайська трагедія мала не лише важкі військові, а й не менш важкі політичні наслідки для країни.

«На жаль, після усвідомлення країною іловайської трагедії та її наслідків не відбулось усвідомлення персональної відповідальності тими, хто в ній винен», — так завершується проміжний звіт ТСК. Андрій Сенченко заявив, що комісія не завершує свою роботу і продовжує надсилати звернення до відповідних відомств для завершення розслідування причин іловайської трагедії.

ТСК передасть усі матеріали новому складу парламенту для оприлюднення звіту.

Член ТСК Володимир Яворівський, голова ТCК Андрій Сенченко, член ТСК Володимир Пилипенко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.