Скільки разів нам усім доводилося бачити, як у магазині батьки силоміць відтягають своє чадо від прилавка з тортами й цукерками! А чадо голосно вимагає: «Мамо, купи!» А мама категорично відмовляє: «Не куплю — багато солодкого шкідливо!» А тим часом мало хто знає, що на херсонських прилавках з’явилися цукерки, які приносять здоров’ю не шкоду, а пряму користь. Секретним рецептом їхнього виготовлення володіють на Херсонській кондитерській фабриці. Там його вам нізащо не розкажуть, але про основний інгредієнт кондитерського дива нам усе-таки вдалося дещо дізнатися.
Сенсація — корисні цукерки!
— Серед тих 250 сортів солодощів, які ми випускаємо, у виробництво пішли і два сорти зовсім особливих цукерок зі скромними назвами «Желейні солодощі» і «Солодощі Таврії». Побачивши їх, людина недосвідчена тільки подивується: «Та що особливого у звичайних мармеладках?»
А родзинка в тому, що основа цих цукерок — натуральний агар-агар, або екологічно чиста витяжка із червоних морських водоростей, поставку яких до нас у Херсон налагодили виробники з Бельгії.
Цей «стратегічний» компонент виводить з організму радіонукліди, захищаючи щитовидну залозу людини. Недаремно в 1986 році ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС збагачували щоденний раціон не лише червоним вином, а й «спецмармеладками». Тільки їх сьогоднішні «нащадки» ще смачніші й корисніші — якщо, звичайно, не з’їдати по десятку кілограмів на добу, — усміхається начальник виробничого відділу фабрики Вікторія Суржко. — Узагалі, наш мармелад — це солодощі, якими можна пригощатися навіть у піст. Адже у ньому немає ні жирів, ні тваринних білків, а підсолоджуємо ми його найчистішим глюкозним сиропом замість поширених хімічних загущувачів, які порушують роботу шлунково-кишкового тракту. Однак у наших «засіках» є не тільки агар-агар. Для випуску глазурованих і звичайних зефірів замість звичного ще з радянських часів яблучного пектину тепер застосовується пектин фруктозний — простіше кажучи, витяжка із цитрусових. Окремо для діабетиків на фруктозі випускаємо батончики, печиво і хрусткі трубочки.
Доступні ласощі
За роки незалежності в Україні «померли» десятки виробників солодощів, а нещодавня криза розорила ще добру третину підприємств, які залишилися на ринку. Однак для Херсонської кондитерської фабрики криза стала хіба що додатковим стимулом для пошуку можливостей підвищувати якість продукції і знижувати на неї ціни. Поки власники інших розрекламованих товарних марок напихали свої вироби дешевою «хімією» і в гонитві за «легкими» грошима роздували ціни до сотні гривень за кілограм шоколадних цукерок, херсонські кондитери зробили ставку на натуральну сировину, доступні ціни, впровадження суперсучасних технологій. І не прогадали. Тепер складові для ласощів у Херсон везуть майже з усього світу, і весь світ насолоджується відмінним смаком солодких шедеврів зі знайомою фігуркою морячка на упаковці. Скажімо, добірний порошок какао фабрика отримує з Індонезії та Малайзії, арахіс доставляють з Індії тощо. А щоб у цехи не просочилися якісь шкідливі генно-модифіковані складові, існує потрійний контроль: під час надходження сировини, безпосередньо на виробництві і перед відвантаженням готової продукції. Уся ця продукція, до речі, сертифікована. Інакше бути не може.
Адже десятки тонн солодощів щомісяця Херсонська кондитерська фабрика відвантажує до Німеччини та Ізраїлю (там просто обожнюють херсонські цукерки «Ластівка» і «Солодощі Таврії»), Латвії та Литви, Росії та Білорусі, Казахстану та Монголії, Азербайджану та Грузії.
У чергу за ними шикуються оптовики з Києва та Одеси, Черкас та Харкова, хоча в їхніх рідних містах збереглися і власні кондитерські фабрики.
— Гадаю, наш шлях до успіху починався з пошуку ідеального співвідношення ціни і якості продукції. Про якість краще за мене скажуть 50 завойованих за останнє десятиліття нагород українських і міжнародних конкурсів, у тому числі таких престижних, як «Солодкий тріумф», «Лідер галузі-2010». Що стосується відпускних цін, то навіть у найскладніший час ми їх принципово не роздували, щоб навіть у найбіднішій родині мама могла побалувати свою дитину солодощами. Тому ціновий розкид не такий уже й великий — від 14 гривень за кілограм найдешевших цукерок-карамельок до 42 гривень за найдорожчі, на зразок чорносливу або кураги в шоколаді, — продовжує генеральний директор акціонерного товариства «Херсонська кондитерська фабрика» Ганна Дронова.
Сюрприз городянам
Сьогодні фабрика — один з найбільших імпортерів кондитерських виробів на півдні України. Але водночас кондитери залишаються патріотами рідного міста і роблять свій внесок у те, щоб Херсон став Меккою для туристів. Херсонські визначні пам’ятки завжди красувалися на етикетках і коробках цукерок, які з цехів готової продукції «розліталися» по країнах і континентах. Приміром, після довгоочікуваного відновлення пам’ятника Григорію Потьомкіну зображення монумента одразу прикрасило коробки із цукерками «Улюблене місто». А є ще цукерки «Старий Херсон» із романтичними вітрильниками, які немов учора зійшли з тутешніх верфей. Цю продукцію кондитери так і називають — презентаційною, бо коробки з «елітними» цукерками стало модно дарувати VІP-персонам на згадку про відвідування Херсона, учасникам святкування Дня міста, котре нинішнього року відзначають 18 вересня. Адже свят без цукерок, як відомо, не буває.
Усіх ласунів у Херсонській кондитерській фабриці чекають за адресою: м. Херсон, вул. Перекопська, 12. Контактний телефон: (0552) 22-27-70 (відділ збуту).
Фото автора.
Генеральний директор Херсонської кондитерської фабрики Ганна Дронова (в центрі) не без підстав пишається продукцією підприємства.