Прецедент трапився на Прикарпатті у виборчому окрузі №87 у місті Надвірна. Спочатку розподіл керівних посад у тамтешніх дільничних комісіях відбувався шляхом узгодження та обговорення кандидатур з уповноваженими представниками партій та довіреними особами кандидатів, але цей процес дуже затягнувся. Тоді окружний системний адміністратор запропонував встановити керівництво автоматично з допомогою спеціальної програми. Члени ОВК погодились, не здогадуючись, що це не тільки не передбачено законом, а й технічно неможливо. Наступного дня комісія затвердила результати розподілу, які були зроблені начебто «системою». Списки сподобались не всім. Представники відразу кількох політичних сил запідозрили ОВК в обмані.
Зателефонували до ЦВК у відділ технічної підтримки, де повідомили, що визначення кандидатур на керівні посади у ДВК згідно з квотами здійснюється вручну, а інформаційно-аналітична програма, з якою працюють системні адміністратори ОВК, цього не робить. Про це стало відомо і спостерігачам громадянської мережі «ОПОРА» в області. Як повідомили у їхній прес-службі, про те, що за допомогою комп’ютера неможливо визначити кандидатури на керівні посади відповідно до квот, не знали ні голова ОВК, ні заступник голови комісії, які стверджують, що нічого вручну не виправляли, а лише затвердили списки, котрі видала система.
Як з’ясувалося, системний адміністратор самостійно і на власний розсуд розподілив кандидатури у керівному складі ДВК та видав це членам окружної виборчої комісії за автоматичний результат, а ОВК, нічого не підозрюючи, утворила ДВК з тим керівним складом, який подав системний адміністратор. У своє виправдання молодий чоловік сказав, що коли інформаційна система «Вибори» не прийняла результати ручного розподілу, він на власний розсуд визначив кандидатури у керівному складі ДВК, не повідомивши ані керівний склад окружкому, ані його членів.
Координатор місцевої «ОПОРИ» Іван Маруняк назвав цей випадок «прецедентом безвідповідальності та свідомого обману, коли системний адміністратор, фактично, пошив у дурні всю ОВК, збрехавши про систему, яка начебто розподілила посади автоматично». Оскільки такі випадки досі не фіксувалися, то, незважаючи на те, що деякі члени ОВК та представники штабів мають обґрунтовані претензії, здійснити перерозподіл посад навряд чи вдасться, адже ОВК своєю постановою уже затвердила керівний склад усіх ДВК.
Івано-Франківська область.