Про це заявив лідер депутатської фракції Народної Партії у Верховній Раді України Ігор Шаров.
«Довгий час країна одержувала дешевий російський газ по 50 доларів за тисячу кубометрів, але фактично ні підприємці, ні уряди, які змінювалися з періодичністю ледве не раз на рік, ні громадяни нічого не робили для впровадження нових технологій енергозбереження, не шукали альтернативних джерел енергії, не диверсифікували газовий ринок», — вважає парламентарій.
«Таке враження, що українці сподівалися на манну небесну, а не на свій талант, солідарність, працездатність і цілеспрямованість, — сказав Ігор Шаров. — Ми докотилися до того, що за кількістю споживаної енергії усіх видів Україна займає одне з останніх місць у світі, а за обсягами виробленого за рік ВВП на душу населення перебуває лише у хвості першої сотні країн. При цьому наш сусід Польща споживає газу в сім разів менше, тому має обсяг ВВП на душу населення приблизно втричі більший, ніж Україна».
На думку голови фракції Народної Партії у Верховній Раді, розірвати це порочне коло  можна тільки ціною максимальної концентрації зусиль не тільки влади, а й усього суспільства загалом. «Потрібно припинити жаліти самих себе, включити мізки й почати працювати, а насамперед подивитися на свої будинки й підприємства, — сказав Ігор Шаров. — Чому, коли газ незабаром буде вже мало не по 600 доларів за тисячу кубометрів, ніхто нічого не робить для енергозбереження, для утеплення своїх квартир, впровадження нових технологій? Ми самі перекриваємо собі будь-які перспективи, коли величезні обсяги газу використовуємо не в інтересах рентабельного виробництва, а для опалення».
«Фактично найбільшим патріотизмом сьогодні є відмова від радянської екстенсивної виробничої моделі й найжорстокіша економія енергоресурсів на всіх етапах виробництва й у побуті», — заявив народний депутат.
«Ніхто, крім нас самих, не працюватиме на порятунок України. Порятунок країни в руках українців, а не Європи, Росії, США чи Китаю», — наголосив Ігор Шаров.