Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин взяв участь у засіданні Ради регіонів. Оскільки це її перше в новому політичному сезоні засідання, то Президент Віктор Янукович запропонував підбити підсумки попередньої роботи та обговорити соціально-економічну ситуацію у кожному регіоні України.
Насамперед глава держави наголосив на необхідності реального втілення реформаторських завдань, оскільки зволікання чи невдалі кроки сприймаються гостро та критично. Тож саме Рада регіонів має стати одним із механізмів підготовки до прийняття конкретних рішень влади. «Ми зобов’язані поєднати ініціативи Президента, уряду, Верховної Ради з практичною діяльністю місцевих влад, тому що люди живуть у регіонах, і саме місцева влада втілює у життя всі рішення, які приймаються в центрі», — зазначив В. Янукович.
Характеризуючи економічну ситуацію в державі та поточні результати регіонального розвитку, Президент повідомив, що приріст реального ВВП впродовж січня—липня становить близько п’яти відсотків, обсяги промислового виробництва за цей же час збільшилися майже на дев’ять відсотків, промислове виробництво зросло у 22 регіонах, сільськогосподарське — у 23 регіонах.
Серед основних пріоритетів для місцевої влади має стати збереження стабільності доходів населення та боротьба з бідністю працюючого населення, що вимагає створення нових робочих місць і зростання реальної заробітної плати. Відтак глава держави наголошує на активізації роботи з легалізації заробітної плати та припиненні практики нарахування нижчої від прожиткового мінімуму зарплати, бо там, де декларується низька зарплата, її частина виплачується в «конвертах».
Зачепивши тему підготовки проекту держбюджету на наступний рік, В. Янукович сказав, що поки що має до нього деякі зауваження, однак, на його думку, під час опрацювання документа в парламенті деякі його положення і параметри буде покращено. «Я розраховую, що Верховна Рада підійде до цього питання творчо, хоча ми завжди знаємо, що цей процес занадто політизований», — сказав Президент. А от що стосується ключових завдань бюджету 2012 року, то, на думку В. Януковича, він має сприяти вирівнюванню макроекономічних пропорцій регіонального розвитку та дати регіонам реальний фінансовий поштовх і стимули для подальшого зростання за рахунок диверсифікації джерел фінансових ресурсів.
Водночас перерозподіл фінансових потоків на користь регіонів змушує звернути прискіпливішу увагу на високий рівень корупції на місцевому рівні. «Негативні сигнали від підприємницьких кіл та від пересічних громадян свідчать, що на місцевому рівні дедалі більше відтворюється механізм кругової поруки, коли місцеве чиновництво, податківці, митники покривають одне одного», — сказав Президент та попередив, що рівень контролю буде посилено на порядок, а відповідальність нестимуть особисто керівники регіонів. Глава держави вважає неприпустимим, щоб «посадовці торгували владними повноваженнями, перетворюючи їх на корупційну ренту».
Ще один блок питань, які потребують серйозної уваги, — це реформа земельних відносин та аграрного сектору загалом. «Ще рік тому я доручав уряду разом з керівниками обласних адміністрацій до червня 2011 року завершити роботу з розмежування земель державної та комунальної власності, а в результаті розмежовано менше двох відсотків», — сказав, звертаючись до прем’єра Миколи Азарова, Президент та попередив, що «за це треба буде відповідати найближчим часом». До того ж поряд з цим процвітає «ганебна практика» незаконної передачі приватним структурам земель державної власності, що були відведені державним підприємствам. «Я називаю це злочином і буду особисто розбиратися», — попередив глава держави представників місцевої влади.
Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).