18-й Форум видавців у Львові зібрав представників 30 країн, понад 250 авторів і 800 учасників. Щороку цей захід відчутно розростався і тепер уже не може вмістити всіх бажаючих у Палаці мистецтв, більш відомому як палац Потоцького. Збільшилося число заходів — з 400 до 750. «Це прорив, — розповіла «Голосу України» президент ГО «Форум видавців у Львові» Олександра Коваль. — Це справді європейський прорив, можливо, світового рівня». Ми розмовляли на площі перед палацом. Навколо розмістилися сотні тимчасових яток. У деяких із них не лише продавали книжки, а й спілкувалися з читачами автори. У залах палацу можна було зустріти десятки найвідоміших українців та зарубіжних гостей. Біля входу за квитами вишикувалися черги.

 

На форумі панує творча атмосфера. Викладачі львівських вишів крізь пальці дивляться на те, що навчальні аудиторії з самого ранку спорожніли — на вході до палацу Потоцького черги студентів.

— Які тенденції спостерігаються на нинішньому форумі? — цікавимось у директора видавництва «Світ» Ігоря Мельника.

— Розширилися тематичні напрямки, з’явилося більше художньої літератури, — розповідає львівський видавець. — Стало більше книг про державність України, дитячих видань. Дитячі книжки ще не такі якісні, як би хотілось, але цікаві. Можливо, наклади ще невеликі, але тематика найрізноманітніша. Торік була криза, але зараз спостерігається пожвавлення. Львівська ОДА підтримує книговидання. З’явилися книги про християнську етику, до роковин Маркіяна Шашкевича. Тож загалом тенденції оптимістичні.

Біля входу до палацу Потоцького зустрічаємо першого заступника голови Держтелерадіо України Анатолія Мураховського.

— Які тенденції у книговиданні? — запитуємо у нього.

— Останні три роки спостерігаємо зниження книжкового виробництва. Якщо в 2008 році — найбільш удалому — ми спромоглися вийти на 1,2 книжки на одного громадянина, то цього року трохи менше однієї. Проблем чимало. Далася взнаки економічна криза. Було знищено багато книжкових магазинів. Найбільше ця тенденція спостерігалась в столиці та інших містах. Тепер по книгу часто їдуть в обласні центри. Розвитку вітчизняної книги заважає розвалена система розповсюдження і відсутність серйозної мережі торгівлі. Тому урядом прийняті конкретні рішення, фінансування видання книг збільшено з 20 до 40 мільйонів гривень.

Нагадаємо, Львівський форум видавців триватиме до 18 вересня.

Фото Укрінформу.