На теренах України з’явилося чимало державних та громадських структур, зокрема осередків козацького руху, які використовують так званий камуфляж — схоже  на офіційне військове вбрання, символіку та знаки розрізнення. Крім того, практично всі приватні охоронні агенції, не маючи на те права, носять камуфляжний формений одяг, затверджений нормативними актами для Збройних Сил України, символіку і знаки розрізнення силових структур. Також почастішали випадки використання форменого одягу під час пограбування банків та рейдерських захоплень. З метою уникнення різного роду суперечок на розгляд парламенту подано законопроект стосовно носіння форменого одягу, використання знаків розрізнення та символіки, який нині готується до розгляду у другому читанні.

  • Дослівно

Голова парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій ГРИЦЕНКО:

«Люди, які люблять камуфляж, — ходитимуть у ньому. Хто любить військову форму — будь ласка, немає жодних питань. Але потрібно зупинити маразм, коли ряджені ходять вулицями з лампасами і великими зірками, а солдати та офіцери віддають їм честь. Перед ухваленням у другому читанні із законопроекту викреслять покарання за використання звичайного камуфляжу в побуті, тож рибалкам і мисливцям хвилюватися нічого».

«Камуфляжна» тема спричинила жваве обговорення в суспільстві та викликала черговий сплеск агресії у ставленні до влади. Приміром, нещодавно у Львові громадські організації провели акцію протесту «Тримай штани. Роздягають!». Вони виступили проти обмеження права носити камуфляж невійськовим та використовувати державну символіку і символіку будь-яких інших військових формувань.
За словами авторів законопроекту, символіка об’єднань громадян, політичних партій та громадських організацій не повинна відтворювати державні чи релігійні символи, символіку Збройних Сил України, інших військових формувань, а також органів виконавчої та судової влади, затверджену відповідними постановами Кабінету Міністрів.
  • ЦИТАТА

Народний депутат (Партія регіонів) Василь ГРИЦАК:

«У відповідних постановах Кабміну визначено чіткий артикул кожного камуфляжу, який використовують військові підрозділи. Такий одяг не можна буде використовувати. А камуфляж інших стандартів дозволять вільно носити. Крім того, форма козачих та охоронних організацій повинна відрізнятися від офіційних стандартів, які відповідно до постанови уряду використовуються силовими структурами».

Проект закону також передбачає, що за купівлю, продаж, обмін орденів, медалей, нагрудних знаків, їх привласнення чи носіння, незаконне зберігання, а також носіння військової форми одягу Збройних Сил, інших військових формувань, органів виконавчої та судової влади та використання колористики «камуфляж» особами, які не мають на це права, застосовується штраф від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За такі само дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, — штраф від п’ятнадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Прийняття законопроекту, переконані народні обранці, сприятиме:
— демілітаризації суспільства;
— запобіганню злочинних дій, пов’язаних з використанням форменого одягу, випадків з незаконним носінням військового та спеціального форменого одягу в колористиці «камуфляж»;
— запобіганню випадків зловживання громадськими особами своїм становищем із використанням звань, погонів, символіки, знаків розрізнення начальницького і рядового складу Збройних Сил України та інших військових формувань.
Вл. інф.