Чудову спортивну базу для представників академічного веслування відкрив на Інгулі Чорноморський державний університет імені Петра Могили. Того дня було започатковано регату «Кубок Чорного моря», під час якої близько півсотні веслярів (учасників шести перегонів) показали миколаївцям і гостям міста незабутнє видовище — урочистий парад човнів.

База розрахована на 80 спортсменів. Там є добре обладнані тренувальні зали і допоміжні приміщення, великий ангар для човнів та ялів. А головне — до послуг веслувальників унікальна водна акваторія — тиха заводь Інгулу.

Як розповів «Голосу України» ректор університету, майстер спорту з академічного веслування Леонід Клименко, тренувальний комплекс розрахований не тільки на професіоналів — відтепер усі студенти цього вищого навчального закладу навчатимуться веслуванню. Що, до речі, є давньою традицією найзнаменитіших європейських університетів.

Ще на початку нинішнього літа у цьому місці вздовж Інгулу рясніли чагарники, зазирали у плесо синьої ріки багаторічні хащі дикої маслини. Крутий узвіз, добряче стоптаний рибалками та місцевими мандрівниками, усе ж нагадує дорогу. Чисте південне повітря, сонце і велика вода — це саме ті головні переваги, які для завзятого з юнацьких років весляра Леоніда Клименка не могли бути не поміченими при втіленні його ідеї з веслувальною спортивною базою для студентів.

З дня заснування Чорноморського державного університету імені Петра Могили минуло вже п’ятнадцять років, і увесь цей час ректор виношував мрію про човнярську мекку на Миколаївщини. Та її створення вимагало чималих власних коштів, які виділити з бюджету у наш непростий економічний час було б фантастикою. Однак понад півтора мільйона гривень на спортивну базу заробили самі. Левова їх частка — це плата у бухгалтерію університету за різного роду освітні послуги від жителів області: надання другої вищої освіти, курси іноземних мов, комп’ютерну грамоту тощо. Як правило, у другу зміну, коли для студентів денної форми навчання закінчується навчальний процес, у багатьох підрозділах закладу починається не менш активне життя — тільки вже на платній основі. Максимальне використання приміщень обіцяло матеріальну вигоду. А в результаті зароблені кошти можна витрачати на власний розсуд.

Усе літо студенти охоче працювали на впорядкуванні території, викорчовували кущі, вивозили побутовий лам і сміття, яким було захаращене узбережжя Інулу. А будівельники працювали з усіх сил, щоб у перші дні нового навчального року студенти мали власну веслувальну базу.

Важко було не помітити, наскільки щасливим був у цей день ректор університету Леонід Клименко. Під гучні оплески і скандування студентів «Так тримати!» одразу після офіційної церемонії відкриття бази він сів у спортивний човен разом із старійшиною веслярів-академістів України 79-річним Володимиром Добролевським, щоб відчути дух здорового суперництва у регаті в категорії ветеранів.

Голова облдержадміністрації Микола Круглов, який очолює обласне відділення Національного олімпійського комітету та є головою Наглядової ради Чорноморського державного університету імені Петра Могили, на урочистостях з нагоди відкриття спортивної бази ЧДУ зазначив, що ця ініціатива — корисна справа для студентів, і красива, добра справа для усіх мешканців міста. Не так багато зустрічається подібних прикладів, коли беруть в оренду пустир, щоб за короткий час створити на його місці найкращі умови для проведення спортивних змагань на найвищому рівні.

Миколаївський міський голова Володимир Чайка сказав про готовність депутатів міської ради розглянути на одній із найближчих сесій питання щодо виділення у постійне користування університету орендовану ділянку міського пустиря, на якому збудовано таку прекрасну веслувальну базу. А щоб відтепер і городяни мали змогу брати участь у різних культурно-спортивних заходах на воді, Микола Круглов і Володимир Чайка пообіцяли якнайшвидше вирішити питання з ремонтом аварійної ділянки дороги.

На урочистому заході ніхто з промовців не соромився своїх амбітних планів. Так, срібний призер Олімпіади-80 з академічного веслування, нині завідуюча кафедрою фізичного виховання ЧДУ Антоніна Димова-Пустовіт з гордістю повідомила, що на чемпіонаті світу, який нещодавно відбувався у Хорватії, виступала студентка університету Оксана Голуб.

— Нагород Оксана не здобула, але в неї ще все попереду, — висловила надію Антоніна Миколаївна. — Тепер вона тренуватиметься у зразкових умовах. Натомість інші миколаївські веслувальники завоювали олімпійські ліцензії: Віктор Гребенников, Олександр Халязніков — у складі «вісімки» та Світлана Спірюхова і Тетяна Колеснікова — у четвірці парній.

З цього приводу начальник управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації Микола Жук ототожнив миколаївських студентів- «чорноморців» зі студентами Кембріджа, де «народилося» академічне веслування. А Леоніда Клименка тепер захоплює ідея широкого залучення миколаївців на нову веслувальну базу. У найближчих планах, якими він поділився з «Голосом України», встановлення трибун для глядачів, внесення регати «Кубок Чорного моря», яка заявлена під патронатом обласного і міського голів, до календаря всеукраїнських офіційних змагань.

 

Миколаїв.

Фото автора.

Володимир Добролевський (ліворуч) і Леонід Клименко.