Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий раунд. Перший тур. 13 вересня.

Група Е. «Челсі» (Англія) — «Байєр» (Німеччина). 2:0. «Генк» (Бельгія) — «Валенсія» (Іспанія). 0:0.
Група F. «Боруссія» (Німеччина, Дортмунд) — «Арсенал» (Англія). 1:1. «Олімпіакос» (Греція) — «Марсель» (Франція). 0:1.
Група G. АПОЕЛ (Кіпр) — «Зеніт» (Росія). 2:1. Голи: Мандука, 73, Айлтон Алмейда, 75 — Зирянов, 63. Вилучено Алвеша («Зеніт», 76).
«Порту» (Португалія) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 2:1. Голи: Адріано, 12, Галк, 28, Клебер, 51. На 10-й хвилині Галк не реалізував пенальті.
«Порту»: Елтон, Майкон, А. Перейра, Фусіле, Отаменді, Моутіньо, 
Д. Родрігес, Фернандо (Беллускі, 61), Дефур, Клебер (Джалма, 69), Галк (Варела, 78). Тренер — Вітор Перейра.
«Шахтар»: Рибка, Срна, Чигринський, Ракицький, Рац, Фернандіньо, Жадсон (Тейшейра, 64), Вілліан (Гюбшман, 82), Мхітарян, Адріано, Едуардо (Кучер, 42). Тренер — Мірча Луческу.
Вилучено Ракицького, 40 (груба гра), Чигринського, 81 (друге попередження).
Рефері — Фелікс Бриг (Німеччина).
Порту. «Драгау». 36 612 глядачів. 21 градус.
Група H. «Барселона» (Іспанія) — «Мілан» (Італія). 2:2. «Вікторія» (Чехія) — БАТЕ (Білорусь). 1:1.
Після поєдинку Мірча Луческу, природно, був не у найкращому гуморі:
— Прикро, бо програли матч, який дуже добре почали. Ми забили чистий другий гол. Ніхто там не чіпав м’яча руками, як це зафіксував арбітр. І з вилученнями не згоден. Так, був жорсткий підкат, але Ракицький максимум міг отримати попередження. Але суперник демонстрував, що він помирає від цього зіткнення.
Після цього «Порту» контролював м’яч, хоча і ми мали нагоди для взяття воріт. Двічі небезпечно бив головою Адріано. Господарі пристрілювалися з-за меж карного майданчика. І робили це вони не завжди точно. Натомість наша команда добре замкнулася на своїй половині поля, перекриваючи суперникам шлях до своїх воріт.
Мене дуже здивувала манера суддівства. У Лізі чемпіонів такий арбітраж я не вітаю. Часто суддя потрапляв під вплив публіки, яка дуже професіонально чинила на нього тиск. Треба детально переглянути цей матч, щоб розібрати моменти. Сьогодні була покарана одна команда — «Шахтар»...
Правильно сказав тренер, що все для його команди починалося досить добре. Навіть попри призначений у ворота «Шахтаря» пенальті. Адже Галк його не реалізував — влучив у бокову стійку. То був позитивний момент для наших, бо одразу після цього голом порадував Адріано. Він блискавично і упевнено скористався помилкою воротаря, котрий не утримав м’яча в руках.
Після цього, як і очікувалося, господарі азартно заходилися відіграватися. І це, на жаль, їм вдалося досить швидко після удару-бомби зі штрафного метрів з тридцяти у виконанні Галка (хлопець реабілітувався за змарнований одинадцятиметровий). Дивно, що сітка витримала і не розірвалася.
Вийти вперед «Порту» вдалося одразу по перерві. Ми побачили, як суперник розібрався з «гірниками», на швидкості розігравши просту, але ефективну комбінацію. Клеберу (на знімку) залишилося тільки підставити ногу, і м’яч опинився у воротах.
Ще наприкінці першого тайму «Шахтар» залишився вдесятьох. Як уже згадувалося, грубо зіграв Ракицький і підвів команду. А потім лави донеччан ще скоротилися. Грати без двох футболістів проти такого сильного суперника, з одного боку, — справа згубна. А з іншого — наша команда виявила мужність, не пропустила більше і намагалася врятувати матч до останньої миті. Що, безперечно, є позитивним моментом.
Нам залишається сподіватися, що в наступних зустрічах «Шахтар» діятиме інакше — потужно і результативно. Те, що потенціал у нашого чемпіона високий, либонь, ні в кого не викликає сумніву. Наступний матч «Шахтар» проведе 28 вересня. Того дня він прийматиме кіпрський клуб АПОЕЛ.
Фото з сайту УЄФА.