Мешканці Херсонщини, здається, уже зневірилися в ефективності роботи такого органу місцевого самоврядування, як обласна рада. Хоча б хто її очолював, і яких би депутатів туди не обирали, фінал один: більшість підвідомчих раді комунальних підприємств хронічно збиткові й потребують чималих дотацій, багатообіцяючі (начебто б) економічні проекти лопаються, як мильні бульки. Ось уже понад п’ять років народні обранці безуспішно намагаються, наприклад, «реанімувати» такі важливі комунальні підприємства, як аеропорт і радгосп «Янтарний», а вони, як і раніше, не діють — чиновники ніяк спільної мови з інвесторами не знайдуть. Учергове провалено аукціон з продажу такого знакового для херсонців об’єкта, як кінотеатр «Україна» — на нерухомість у діловому центрі чомусь не знайшлося покупців.

Дорікають нинішньому складу облради виборці і за те, що тепер з комунальних структур обласного підпорядкування всіляко намагаються «вижити» професіоналів з чималим досвідом роботи, які добре себе зарекомендували. Скажімо, на найближчу сесію ради виноситься питання про звільнення начальника Херсонського державного бюро технічної інвентаризації (БТІ) Анатолія Лосєва. Проект цього рішення вже з’явився на офіційному сайті облради і спричинив запеклу полеміку в місцевих адміністративних і ділових колах. Як-не-як, Анатолій Васильович людина у Херсоні відома та авторитетна — він очолює БТІ понад два десятки років і до того ж є депутатом міської ради декількох останніх скликань.

Однак здивування депутатів викликало насамперед формулювання рішення, яке виносять на сесію: «Звільнити у зв’язку із закінченням терміну дії контракту». Справді, 3 квітня 2003 року облрада уклала з Анатолієм Лосєвим трудовий контракт, однак термін його дії минув не вчора, а ще 3 квітня 2008 року, тобто більш як три роки тому. І термін цей облрада «забула продовжити». А оскільки Анатолій Лосєв увесь цей час справно виконував свої обов’язки, це означає, що орган місцевого самоврядування й керівник БТІ вступили в постійні трудові відносини. Тому звільнення Анатолія Васильовича саме через закінчення контракту не є законним.

Інша справа, якби Лосєва звільняли з посади за які-небудь посадові недоліки або якби його було засуджено. Однак Анатолій Лосєв перед законом абсолютно чистий, судимостей не має, і жодних претензій по роботі з боку обласної ради до нього раніше не висували. Це підтвердив у бесіді з одним з авторів цієї публікації й голова постійної депутатської комісії облради з питань соціально-економічного розвитку й управління об’єктами комунальної власності Микола Дмитрук: «Торік ми заслуховували звіт Лосєва, і жодних зауважень не було».

А про результати діяльності начальника БТІ краще дізнатися не зі слів Анатолія Лосєва чи його опонентів, а з листа трудового колективу бюро технічної інвентаризації за 126 підписами, адресованого керівникам області:

«Під керівництвом Анатолія Лосєва наше бюро перетворилося на одне з найкращих підприємств системи БТІ в Україні, — підкреслюють автори колективного листа. — З 2000 року й донині його доходи від наданих послуг зросли з 1 млн. 19 тис. грн. до 13 млн. 418 тис. грн. З 2000 року силами підприємства і його коштом було впроваджено сучасну систему електронного забезпечення. Сьогодні на балансі БТІ перебуває понад 150 одиниць комп’ютерів та іншої оргтехніки, придбаної на власні кошти. Це дало можливість Херсонському БТІ одному з перших в Україні, з 2003 року, почати працювати в Єдиному реєстрі прав власності на нерухоме майно. А такі області, як Київська, Одеська, місто Севастополь, реалізували таку можливість лише 2010 року».

Звичайно, на Анатолії Лосєві, як то кажуть, світ клином не зійшовся. Незамінних керівників немає, і хоча б який він був хороший на своєму місці, завжди знайдеться «крутіший» професіонал. Але схоже, що облрадівські апаратники зовсім не мають наміру шукати кращого й проводити конкурс на заміщення вакансії. На тому ж офіційному сайті обласної ради вже «вивішено» другий проект рішення: про призначення начальником бюро технічної інвентаризації Андрія Лушникова, який, як з’ясувалося, ще 5 серпня нинішнього року встигнув подати заяву про призначення його на цей відповідальний пост. Звичайно, городян цікавить, хто ж цей щасливчик, якого «безальтернативно» визначили у спадкоємці Анатолія Лосєва — мабуть, великий фахівець, який все життя безпробудно працював у комунальному господарстві?

На жаль, доведеться розчарувати херсонців: Андрій Лушников ще не так давно працював директором комерційної структури — ТОВ «Святослав», яка спеціалізується... на постачанні рибної продукції. У БТІ Херсона пан Лушников після того, як пішов з бізнесу, пропрацював лише кілька місяців заступником того самого Анатолія Лосєва.

Встиг Андрій Лушников «засвітитися» і в системі комунального господарства. Нагадаємо, як це було: 2006 року херсонська міська рада своїм рішенням створила нове комунальне підприємство — Службу єдиного замовника. КП СЄЗ з січня 2007 року мало збирати з жителів обласного центру квартплату й потім перераховувати її ЖЕКам, які обслуговують багатоповерхівки. Цю структуру Андрій Лушников і очолив. Однак городяни новоявленого посередника між власниками квартир і жилконторами прийняли в штики, масово саботуючи укладання договорів з КП СЄЗ. Отут, нарешті, втрутилася й прокуратура, яка опротестувала рішення міськради про створення Служби єдиного замовника у зв’язку з виявленими порушеннями законодавства. Депутати міськради протест задовольнили, скасувавши його. Так КП СЄЗ і наказало довго жити, проіснувавши менше року. Андрій Лушников залишив його ще раніше.

Якщо минулого міськрадівського досвіду термінового «впровадження» кандидата в комунальне господарство обласній раді достатньо, сесія цілком може затвердити пана Лушникова начальником БТІ Херсона — у нас і не такі дива траплялися. От тільки як після цього колективу бюро технічної інвентаризації не вірити в народну мудрість, яка гласить, що наступний начальник обов’язково буває гірший від попереднього?

Володимир ДОРОФЕЄВ, Анатолій ЖУПИНА.