Городина через надвиробництво продовжує стрімко дешевшати. За минулий тиждень вартість плодоовочевого споживчого кошика обвалилась одразу майже на чверть. Починаючи з липня це далеко не перше різке падіння цін на вітамінну продукцію. На початку вересня, зазначають експерти, українці платять за овочі майже на сорок відсотків менше, ніж роком раніше. Так капуста за цей час подешевшала в 3,3 разу.
На 40—45 відсотків знизилися ціни на цибулю і буряк, майже на 50 — на картоплю. На третину подешевшали огірки і помідори відкритого ґрунту. І, зважаючи на все це, ціни падатимуть і надалі, адже збирання картоплі підтверджує найоптимістичніші прогнози врожайності, а різке зростання пропозиції не компенсується навіть високою активністю перекупників, які вже потирають руки, очікуючи високих прибутків від зберігання бульб. Схожа ситуація з багатьма овочами із борщового набору.
За словами керівника проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Тетяни Гетьман, завдяки різкому зростанню виробництва вітамінної продукції, українці платять майже вдвічі менше за городину борщового набору та картоплю і на третину менше за огірки та помідори. Та що в радість споживачеві, не завжди добре для виробника. Позитивні для покупців новини можуть обернутися серйозними проблемами для аграріїв, які вже нині мають труднощі зі збутому вирощеного.
Більше того, сільгоспвиробники почуваються обманутими, тому що уряд кілька разів закликав їх розширювати площі, приваблюючи високими торішніми цінами і значною рентабельністю.  Виходом із становища, що склалося, стало б стимулювання експорту, однак у цьому плані влада зовсім нічого не робить. Такий підхід з боку держави напевне позначиться на майбутньому врожаї овочів — бажаючих їх вирощувати наступного року значно поменшає.