Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин узяв участь у презентації інвестиційного потенціалу Житомирської області «Житомирщина інвестиційна». Цей іміджевий захід має на меті ознайомити потенційних інвесторів з можливими напрямами економічного та інвестиційного співробітництва на терені Житомирської області. Згодом відбудуться схожі презентації кожного регіону України. А на Михайлівській площі, біля будівлі МЗС та Дипломатичної академії, де відбувався форум, було розгорнуто виставку робіт майстрів декоративно-прикладного та ужиткового мистецтва художніх народних промислів Житомирщини.
   Вітаючи учасників форуму, глава парламенту наголосив, що такі заходи свідчать про те, що за 20 років незалежності Україна як держава відбулась. І сьогодні настає черговий етап історичного розвитку, який має створити можливості для розвитку кожного регіону та розкрити потенціал кожної людини. В. Литвин закликав нарешті припинити безплідні розмови про те, яка багата Україна і які у нас талановиті та працьовиті люди, а на практиці довести спроможність побудувати цивілізоване життя. І одним із важливих кроків на цьому шляху, на переконання В. Литвина, є збільшення іноземних інвестицій у вітчизняну економіку. Водночас, характеризуючи сучасний стан розвитку нашої країни, Голова Верховної Ради підкреслив, що вона не може бути стабільною і демократичною, якщо у ній величезна кількість бідних. 
 За різними оцінками, в Україні близько 25 відсотків громадян мають нижчі від прожиткового мінімуму доходи. А серед сільського населення 38 відсотків живуть за межею бідності. Першим кроком для відновлення соціальної справедливості, зауважив В. Литвин, має стати пенсійна реформа. Одним із аргументів на користь змін Голова Верховної Ради назвав те, що вони спрямовані на скорочення колосального розриву в пенсійному забезпеченні, обмеження максимальних виплат. Адже нині середня пенсія в Україні становить 1200 гривень, а пенсія народного депутата — близько 16 тисяч гривень.
Житомирщина — це передусім аграрний край. А у парламенті на часі обговорення непростого та суперечливого закону про ринок земель. Володимир Литвин повідомив, що відповідний законопроект буде винесено на розгляд парламенту на початку жовтня після консультацій з фахівцями, експертами та політиками. І закликав ухвалити зважене рішення. Він зауважив, що під час зустрічей з селянами, представниками МінАП та науковцями законодавців закликають ухвалити таке рішення, щоб воно мотивувало людей до праці на землі та сприяло приходу інвестицій в аграрний сектор. «Бо земля — це не тільки економічна категорія, а і засади культури, якості життя, традицій і ментальності наших людей, — сказав В. Литвин. — Треба вийти на зрозумілі, цивілізовані, мотиваційні рішення, які дадуть змогу розвивати аграрний сектор».
Для Житомирщини, на думку глави парламенту, для утвердження її потенціалу і традицій, важливим буде розвиток льонарства, хмелярства, виробництва молока, м’яса, іншої продовольчої продукції. Адже недарма Житомирщину називають «українським Уралом». На переконання В. Литвина, в області є всі можливості для залучення іноземних інвестицій та посилення економічного потенціалу. І оптимізм вселяє ще й те, що нарешті налагодилася співпраця між Президентом, Верховною Радою і урядом. Якщо в попередні роки законодавчі ініціативи від глави держави чи уряду розглядалися у парламенті рік і більше, то сьогодні — максимально місяць-півтора. 15 вересня, повідомив Володимир Литвин, до Верховної Ради надійде від Кабінету Міністрів проект державного бюджету України на 2012 рік. Голова Верховної Ради висловив сподівання, що цей бюджет буде набагато кращий, аніж попередній, і народні депутати ухвалять основний фінансовий документ держави до початку грудня, щоб вчасно можна було спланувати місцеві кошториси.
Учасники форуму, проведення якого стало можливим завдяки спільній ініціативі керівництва Житомирщини та МЗС України, мали можливість ознайомитися з низкою конкретних пропозицій у промисловості, АПК, сфері культури і туризму, будівництва об’єктів соціальної сфери та житлово-комунального господарства. Іноземним інвесторам було презентовано 182 інвестиційні пропозиції підприємств регіону загальною вартістю майже 4,4 млрд. доларів. Зокрема, це такі проекти: Коростенський індустріальний парк, будівництво гірничо-металургійного комбінату «Сіріус» на титано-апатитовому родовищі Володарсько-Волинського району, реалізація бізнес-проектів з розвитку м’ясного скотарства у поліських районах області, впровадження інноваційних технологій в системі теплозабезпечення Житомира, реалізація проектів з видобутку та переробки природнього каменю та інші об’єкти. Під час заходу було підписано низку угод та меморандумів. Зокрема, про торговельно-економічне, науково-технічне та гуманітарно-культурне співробітництво між обласними державними адміністраціями Запорізької та Житомирської областей, про співпрацю між Житомирською ОДА та ПВП «Сіріус» щодо реалізації проекту будівництва гірничо-металургійного комбінату загальною вартістю 2,2 млрд. доларів, та ТОВ «Лінен оф Десна» щодо реалізації проекту реконструкції та відновлення виробництва Володарсько-Волинського льонозаводу та інші.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
На знімку: гончар Данило Решта (Брусилів).