На передачу державних і приватних гуртожитків у комунальну форму власності для подальшої приватизації цих гуртожитків їхніми мешканцями необхідно 
1 мільярд 200 мільйонів гривень, каже народний депутат України, член парламентського Комітету з питань містобудування, будівництва, ЖКГ та регіональної політики Віктор Матчук, який є одним із авторів закону про продовження до 2014 року мораторію на виселення з гуртожитків.
Ще таку само суму має бути виділено у бюджеті на 2013 рік.
— Ці кошти уряд просто зобов’язаний передбачити, — каже народний депутат. — Ми наполягатимемо, щоб гроші було виділено саме в два наступні роки, оскільки у 2014-му знову закінчиться мораторій на виселення людей із гуртожитків, і вони знову зіткнуться з проблемою, що можуть бути викинуті на вулицю. Люди повинні до цього часу приватизувати своє житло в гуртожитках, щоб закрити цю проблему раз і назавжди.
Депутат пояснив, що Закон №8678 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо правового вдосконалення забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків)», прийнятий Верховною Радою у другому читанні 
8 вересня, дозволяє передачу в комунальну власність для подальшої приватизації державних та приватних гуртожитків.
Гуртожитки державної форми власності або ті, котрі було внесено до статутного фонду підприємств, більша частка в яких належить державі, мають передаватися в комунальну власність безкоштовно. Якщо ж частки держави в підприємстві немає або вона менша за 50 відсотків, то гуртожитки такого підприємства підлягають викупленню. «І це, відповідно до нового закону, має робитися винятково за кошти з державного бюджету», — вважає Віктор Матчук.
Закон також зобов’язує Кабінет Міністрів розробити відповідну програму передачі гуртожитків у комунальну власність. «Нині є два ризики. Перший — що уряд відмовиться виділяти 1,2 мільярда гривень на приватизацію цих гуртожитків, і другий — те, що він не розробить згадану програму. Якщо він цього не зробить найближчим часом, треба буде бити на сполох, адже дуже швидко закінчиться трирічний мораторій на виселення людей з гуртожитків, і вони знову залишаться сам на сам із «феодалами», які захочуть викинути їх на вулицю», — переконаний народний депутат.
Водночас народний обранець наголосив, що попередній закон, який продовжував мораторій на виселення з гуртожитків, також зобов’язував уряд розробити таку програму. «Але цей час було втрачено. Нині його вже не можна втрачати, бо три роки минуть дуже швидко», — вважає Віктор Матчук.
Записала Олександра ЮРКОВА.