Потенціал Організації з безпеки і співробітництва в Європі має бути задіяний повною мірою у наш непростий час. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у середу під час зустрічі з Президентом Парламентської асамблеї ОБСЄ Петросом Ефтіміу (на знімку).

 

В. Литвин заявив, що Україна приділяє значну увагу участі в ОБСЄ та її Парламентській асамблеї. На думку керівника парламенту, символічно, що нині в Україні перебуває новообраний Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Дзанньєр, з яким В. Литвин планує обмінятися думками щодо перспектив зміцнення взаємодії між парламентськими органами та виконавчими структурами ОБСЄ.

Голова Верховної Ради зазначив, що у 2013 році Україна головуватиме в ОБСЄ, наголосивши, що наша країна займатиме нейтральну та збалансовану позицію під час розгляду актуальних питань порядку денного та намагатиметься зробити свій внесок у їх вирішення. Серед них В. Литвин назвав питання євроатлантичної і євроазійської безпеки, попередження можливих конфліктів та розв’язання «заморожених» конфліктів, а також тероризм, організовану злочинність, наркоторгівлю та торгівлю людьми, нелегальну міграцію, зміну клімату, протидію негативним наслідкам світової фінансової кризи.

Керівник парламенту наголосив на важливості розробки плану дій, спрямованих на підвищення ефективності ОБСЄ, необхідності подальшого зміцнення діалогу з питань енергетичної безпеки, зокрема, вироблення узгоджених принципів міжнародного співробітництва у цій сфері, активізації діалогу з іншими європейськими структурами. В. Литвин також високо оцінив роль ОБСЄ в організації спостереження за перебігом виборчих процесів.

У свою чергу, Президент Парламентської асамблеї ОБСЄ назвав Україну «дуже важливою країною для ОБСЄ», високо оцінивши, зокрема, внесок української парламентської делегації у роботу ПА ОБСЄ. «Ми прагнемо розширювати і поглиблювати нашу співпрацю з Верховною Радою, враховуючи головування України в ОБСЄ у 2013 році», — сказав він. П. Ефтіміу зазначив, що нині ОБСЄ визнано однією з найважливіших міжнародних організацій, і наголосив, що «ми націлені на координацію нашої спільної діяльності» і підвищення ролі парламентів у діяльності Організації. Він погодився з думкою В. Литвина про роль ОБСЄ та її Парламентської асамблеї у розв’язанні багатьох проблемних питань, підкресливши, що вони мають вирішуватися комплексно.

П. Ефтіміу звернувся до В. Литвина із пропозицією про направлення делегації українських парламентаріїв для спостереження за парламентськими виборами у Киргизстані наприкінці жовтня ц. р.

Прес-служба Верховної Ради України.

* * *

Для України офіційний візит Президента Парламентської асамблеї ОБСЄ Петроса Ефтіміу має важливе політичне і практичне значення. Про це заявив під час брифінгу Голова Верховної Ради Володимир Литвин.

Він підкреслив, що парламентська складова в

ОБСЄ відіграє провідну роль. «Україна це обов’язково врахує в процесі підготовки головування та під час головування в цій організації», — сказав Голова Верховної Ради.

Для ефективного головування України в ОБСЄ у 2013 році, переконаний він, держава має вирішити низку внутрішніх проблем, для того, щоб були всі можливості і підстави для ефективного керівництва цією авторитетною структурою у 2013 році.

У цьому контексті В. Литвин наголосив на важливості майбутніх парламентських виборів в Україні у наступному році. Багато, за його словами, залежатиме від виборчого законодавства, а ще більше від того, як будуть реалізовуватися приписи цього закону на практиці під час виборчої кампанії. «Очевидно, свідченням демократії є те, що важливий не результат, а важливий власне демократичний процес під час виборчої кампанії», підкреслив Голова Верховної Ради.

У свою чергу, Президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Петрос Ефтіміу висловив сподівання, що український парламент і уряд успішно проведуть головування України в ОБСЄ у 2013 році. Також він сказав, що Україна в цьому питанні може розраховувати на підтримку Парламентської асамблеї ОБСЄ. Українська делегація в Парламентській асамблеї ОБСЄ під керівництвом народного депутата Олега Білоруса, за його словами, веде активну і ефективну роботу.

Крім того, П. Ефтіміу висловив занепокоєння щодо судових процесів над лідерами української опозиції: екс-міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком та екс-прем’єр-міністром Юлією Тимошенко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.