Відкритий урок «Європейському місту — європейський чемпіонат» відбувся у навчально-виховному комплексі №1 Донецька. Перед школярами виступили міський голова Олександр Лук’янченко, директор турніру УЄФА Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський та колишній гравець футбольної команди «Шахтар» Віктор Грачов. Гості подарували учням футбольні м’ячі та літературу про Донецьк. Школярі цікавилися, наскільки готовий Донецьк прийняти змагання, коли і чому до міста приїде президент УЄФА Мішель Платіні, і навіть розпитували, хто стане новим європейським чемпіоном.

Сюрпризом стала поява в актовій залі талісманів турніру — Славека та Славка. Їх вітали діти, вдягнені у футболки і шарфики донецького «Шахтаря» та зелені накидки із зображенням м’яча і написом «Ворошилівський район». На жаль, символіки Євро-2012 у залі було малувато.

«Донецьк готовий на 100 відсотків, — запевнив міський голова, звертаючись до учнів. — Працюємо над тим, щоб були готові аеропорт, залізничний вокзал, дороги, готелі. Упевнений, ми зможемо гідно зустріти і провести змагання». А ветеран футболу Віктор Грачов побажав успіху українській збірній: «Такого масштабного заходу в нас іще не проводили. Тому важко навіть уявити, яка це краса та видовищність. Хотілося б, щоб у фіналі грала збірна України. Упевнений, у Олега Володимировича (Блохіна. — Авт.) все вийде. Потрібно лише трохи часу — і буде чудова команда».

Маркіян Лубківський розповів журналістам, що під час візиту до Донецька президента УЄФА Мішеля Платіні, запланованого на 26 вересня, йтиметься про ще не вирішені питання: зокрема, про розміщення цільових груп УЄФА та набір волонтерів. 

Велике завдання стоїть перед Укрзалізницею, яка, за словами національного директора турніру, візьме на себе основне навантаження із перевезення вболівальників у межах країни. 

Крім того, через дефіцит готельних номерів певної категорії розглядається питання розміщення гостей у готелях столиці та перельоти в день проведення матчу чартерними рейсами до Донецька.

Відповідаючи на запитання про готовність інфраструктури міста, Олександр Лук’янченко розповів, що восени цього року відкриються реконструйований готель «Шахтар» та друга черга готелю «Вікторія», триває реконструкція готелів «Україна» та «Київ». Оновлений залізничний вокзал зможе приймати у 2,5 разу більше пасажирів, ніж тепер. «Що стосується доріг, то їх ремонт триватиме до кінця травня 2012 року», — пообіцяв керівник міста.