Прокуратура повернула слабоалкоголку та тютюн у столичні кіоски
Київрада під натиском прокуратури скасувала своє грудневе рішення про заборону продажу слабоалкогольних напоїв і сигарет у приміщеннях, площа яких не перевищує 40 квадратних метрів. «За» проголосували відразу 84 депутати. І хоча заборона столичної влади так ніким і не виконувався, торговцям остаточно розв’язали руки.
Благі наміри міських обранців врятувати націю від алкоголізму були свідомо приречені на провал. Органи місцевого самоврядування просто не мають права регулювати продаж підакцизних товарів, роз’яснили в прокуратурі. Крім того там додали, що рішення заборонити продаж слабоалкоголки у кіосках суперечить чинному законодавству. До того ж саме визначення МАФів у рішенні Київради суперечить їхньому визначенню в законодавчих актах.
Столичні депутати до думки прокуратури прислухалися, щоправда, не всі. Опозиція в такій покірності своїх колег побачила підтримку інтересів великого бізнесу й обвинуватила у відкритому «кришуванні» потрібних людей.
Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко також вважає, що київська влада, знявши заборону, стимулює підлітковий алкоголізм. «Той факт, що Київрада скасувала своє попереднє рішення, свідчить про те, що добрі наміри, задекларовані новим керівництвом Києва, розбилися перед необхідністю домовлятися з реальними власниками малих архітектурних форм, у яких продають тютюн і алкоголь», — зазначив він.
Додамо тільки, що за останньою статистикою, з початку цього року на диспансерному обліку з діагнозом «хронічний алкоголізм» і «біла гарячка» перебувало трохи більше 600 тисяч осіб. Чверть усіх алкоголіків становлять молоді люди. 
Адже найчастіше кіоски з пивом і сигаретами встановлюють недалеко від шкіл, вузів і ПТУ. 
— За результатами досліджень, 22% школярів і студентів середніх і вищих навчальних закладів вживають спиртні напої практично щодня або принаймні кілька разів на тиждень, і в першу чергу це стосується пива та слабоалкогольних напоїв. Звичайно, останніми роками пивний алкоголізм у нас різко поширився. Молоді люди звикають до пива, у якому є певний відсоток алкоголю, і рано чи пізно від нього з’являється залежність. Спочатку хочеться стати дорослим, а потім виникає бажання випити, — розповів директор Українського НДІ соціальної судової психіатрії Станіслав Табачников.