На папері права інвалідів в Україні захищає незліченна кількість документів, але як на ділі користуватися ними, як змушувати чиновників прислухатися до своєї думки, люди з обмеженими можливостями знають не завжди. Особливо коли йдеться про спілкування з владними структурами на всеукраїнському та обласному рівнях. Навіть лідери громадських організацій інвалідів інколи зізнаються, що не вміють правильно спілкуватися з владою.

Збороти цю непросту проблему взялася Всеукраїнська спілка громадських організацій «Конфедерація громадських організацій інвалідів України». За підтримки Міністерства соціальної політики України та Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України у Закарпатті на базі туристично-оздоровчого комплексу «Синевирське озеро» вона провела Всеукраїнський семінар «Забезпечення прав інвалідів в Україні» та семінар-тренінг «Участь громадськості у процесі ухвалення рішень».

Олександр Родін — начальник відділу ВСГО «Конфедерація громадських організацій інвалідів України», співорганізатор Всеукраїнських семінарів:

— Конфедерація намагається надавати громадським організаціям інвалідів України різнобічну інформаційну підтримку, адже ліквідація інформаційного вакууму стосовно людей з обмеженими фізичними можливостями — одне з пріоритетних завдань нашої організації. Головною відмінністю Конфедерації є те, що вона співпрацює з організаціями всіх рівнів, включаючи міські, сільські, районні, та залучає їхніх представників до участі в усіх заходах; тоді як інші установи, зокрема, Національна асамблея інвалідів України, і особливо ВОІ СОІУ, хоча й мають розгалужену структуру, працюють тільки на вищих щаблях. Оскільки почесним головою Конфедерації є народний депутат України Олексій Журавко, то пропозиції з питань, що турбують інвалідів, після обговорення на «круглих столах», семінарах та конференціях, часто стають основою його законодавчих ініціатив.

Микола Насад — голова представництва конфедерації в Запорізькій області:

—  Інваліди повинні вчитися спілкуватися з владою, щоб вона чула їхні голоси і сприймала таких людей як повноправних громадян з гарантованими Конституцією правами й обов’язками. Оскільки стосунки з владою відіграють подекуди вирішальну роль в житті об’єднань інвалідів, організація семінарів та семінарів-тренінгів, таких як нинішні, проведені в Закарпатті, вкрай необхідна. Лідерам громадських організацій і об’єднань інвалідів, знаю по собі, потрібно вчитися грамотно будувати роботу своїх організацій, розробляти стратегію і тактику їх виживання в умовах кризи та нестабільності економіки, обстоювати свої права, керуючись чинним в Україні законодавством. Всеукраїнський формат навчальних заходів дає можливість узагальнити і проблеми, і здобутки громадських організацій з різних регіонів. Приємно, що присутня на семінарі заступник голови Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України Світлана Корнієнко не лише відповіла на численні запитання учасників семінару, а й повезла до Києва пакет конкретних пропозицій, напрацьованих під час зустрічі з лідерами громадських організацій інвалідів, об’єднаних Конфедерацією.

Юрій Потасов  — заступник голови «Спілки інвалідів — учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» в Запорізькій області, учасник семінарів:

— Хоча Україна офіційно і вважається однією з провідних країн Європи за кількістю законів для інвалідів, насправді багато які з них не виконуються. І в багатьох випадках лише через те, що інваліди не знають про їхнє існування, а не знаючи — не домагаються безумовного виконання цих законів. Інвалідів різних категорій в Україні багато, але інформації про законодавство, яке захищає їхні права, майже немає, а якщо і є (десь на офіційному сайті), то ніхто не пояснює інвалідам, як цими правами користуватися.

Лобіювання інтересів — в жодному разі не війна з владою, а правильна, цивілізована робота з чиновниками. Ми змогли на власні очі переконатися в цьому під час тренінгів, проведених співробітником Інституту професійного лобіювання Володимиром Несторовичем. Відтепер більшість учасників зможуть самостійно вирішувати донедавна непрохідні для них питання.

Олександр КРИВОШИЙ, директор інформаційно-аналітичної агенції «Кріаллє», кандидат історичних наук.