Україна має всі можливості стати туристичною державою. Але, на жаль, перше десятиріччя XXІ століття позначене політичною і економічною кризами, техногенними та природними катастрофами. 

Зокрема, теракт у 2001 році в США, цунамі наприкінці 2004 року в Південно-Східній Азії, політичні перевороти у країнах Близького Сходу, землетрус на початку цього року в Японії привернули прискіпливу увагу до рівня безпеки туристів. Тому саме спокій мандрівників має стати одним із основних напрямів державної політики. А підвищити її рівень, удосконалити механізм фінансового забезпечення відповідальності туроператора зможуть внесені народними депутатами Олександром Зацом та Борисом Дейчем зміни до Закону «Про туризм» (стосовно безпеки). Законопроект готується до розгляду в першому читанні.

Для мінімізації негативних наслідків, переконані народні обранці, необхідно розробити дієвий механізм взаємодії державних органів, суб’єктів туристичної діяльності, визначити їх фінансову відповідальність перед людьми та відповідальність самих туристів. Адже кількість українців, які подорожують країною та за її межами, щорічно зростає, як і тих, хто відвідує Україну.

Підвищення норм безпеки туриста (екскурсанта) та втілення державними органами типового договору на продаж туристичного продукту, на думку парламентаріїв, необхідні для забезпечення подальшого розвитку туризму в Україні.

Законопроектом пропонується:

— надати додаткові повноваження центральним органам виконавчої влади в галузі туризму, а саме: гарантувати туристам належну безпеку, зберігати культурні та духовні цінності суспільства, природного середовища, затвердити типовий договір на туристичне обслуговування, контролювати суб’єктів туристичної діяльності щодо додержання правил та строків фінансової відповідальності;

— запровадити більш чіткі та жорсткі норми стосовно збереження особистої безпеки туристів (екскурсантів);

— підвищити фінансову відповідальність туроператорів, особливо під час виїзного туризму;

— затвердження центральним органом виконавчої влади в галузі туризму типового договору, який гарантуватиме безпеку туристам та сприятиме гармонізації відносин із туроператором (турагентом).

Вл. інф.