Картопля по гривні, капуста — по півтори, морква, буряки, помідори — по дві гривні... Такі ціни на центральному ринку Городенки сьогодні. Картина звична, але зовсім непередбачувана. Адже навесні вартість городини сягла рекордних цифр, ту саму картоплю продавали по десять гривень за кіло. Ось і кинулися люди вирощувати городину. Помірна кількість опадів і сонячних днів під час її дозрівання сприяли тому, що вродило рясно. Бувалі газди кажуть, що давно такої бульби не мали. А копати почали її ще наприкінці серпня, з надією вигідно продати вирощене. Тому й наситили продукцією місцевий ринок. А масової заготівлі на зиму ще нема.

Сонце пече, як серед літа. Мешканка Городенки із родиною на своїй присадибній ділянці збирає картоплю. Навесні садили її гребеневим методом за допомогою ручного культиватора. Просапували між рядками, тією ж ручною технікою підгортали. Каже, що так не пошкоджували кущів та молодих бульб, що якраз формувалися. Тому й результат — вражаючий: з десяти соток зібрали ледь не чотири тонни. Розорювали рядки мотоблоком. Майже вся картопля — завбільшки з кулак. Опісля витримують мішки в коморі, перебирають десь через два-три тижні, як бульби «дозріють». Тоді можна сміливо закладати вирощене до погреба. Спрактикували, що ліпше копати картоплю «суху», до дощів: тоді вона менше вражається хворобами, а не чекати, щоби бульба «напилася». Вологи в ній цілком достатньо для доброго зберігання. Продавати за безцінь не поспішають, бо сподіваються, що невдовзі, під час масової заготівлі сільгосппродукції, вартість картоплі зросте.

Тим часом, наближається сезон осінніх сільськогосподарських робіт, а розцінки на послуги техніки зростають. 

За розорювання картопляної сотки трактористи беруть по тринадцять-чотирнадцять гривень. При Городенківській райдержадміністрації створено комісію для виявлення «підприємців», які працюють без відповідної реєстрації, не сплачують податків. Тут великою підмогою мали би стати сільські голови та депутати, яким рекомендували «здавати» таких «ліваків». Натомість один місцевий очільник лише побідкався: мовляв, сьогодні я заявлю про заробітки тракториста податківцям, а завтра його родина проголосує на виборах проти мене...

На знімку: навіть на столичних ринках картоплю нині можна купити по 2 гривні за кілограм, помідори — по 1,8 грн., капусту — по 90 копійок, буряк — по 1,5 грн. Висока пропозиція диктує низькі ціни, що добре для покупця, але не завжди для виробника.

Фото Валерія ДРУЖЕНКА.

Івано-Франківська область.