На Вінниччині найвищий врожай ранніх зернових — у середньому з кожного з 575,5 тисячі гектарів зібрали по 42 центнери збіжжя. За словами керівника області Миколи Джиги, такого показника не має жоден інший регіон держави. Загалом намолочено 2 мільйони 418 тисяч тонн зерна, на 400 тисяч більше, ніж торік.
— На мою думку, торік зібрали не менше, але не все зерно облікували, — продовжує Микола Джига. — Перевіркою виявили 60 тисяч «тіньових» гектарів сільськогосподарських земель. Їх засівали, на них збирали урожай, але про це ніде не звітували. Ще одна причина, за словами керівника краю, заниження реальних показників урожайності у звітах. «У ті райони, де звітували, що намолот зерна становить менше сорока центнерів на круг, направили для перевірки фахівців обласного управління сільського господарства та податкової, — каже голова облдержадміністрації. — Така робота дала позитивні результати».
На підтвердження сказаного співрозмовник навів конкретні цифри. Так, урожайність озимої пшениці у нинішньому році вища від минулорічної аж на 11,3 центнера з гектара. Її зібрали на круг по 47,2 центнера. Озимого ячменю намолотили більше торішнього на 10 центнерів (по 39,3 центнера з гектара). Найвищих показників досягли хлібороби Томашпільського району, тут середня врожайність ранньої групи зернових — 50,4 центнера з гектара. У Крижопільському та Ямпільському районах намолотили на круг в середньому по 49,5 центнера. Значно вищі минулорічного показники урожайності гороху, ярого ячменю, ярої пшениці, вівса, озимого жита. Озимого ріпаку зібрали стільки, як і торік.
Фахівці прогнозують, що після завершення збирання пізніх культур область матиме валовий показник зерна приблизно 3,5—3,7 мільйона тонн. Такого врожаю тут не вирощували навіть у радянські часи. Торік, нагадаємо, в регіоні зібрали три мільйони тонн зерна ранніх і пізніх культур.
Вінницька область.