Китайці пригледіли у нас диво-препарати для своїх овочів 
 
У Чернігові підписано низку договорів (на знімку) про співпрацю між Шаньдунською сільськогосподарською академією та Інститутом сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України.
Увага китайських науковців до міста на Десні не випадкова. Нині ця країна посідає перше місце у світі з експорту овочів. Але на цьому китайські сільгоспвиробники не зупиняються. Аби збільшити поставки вирощеного, вони кардинально переглядають практику догляду за рослинами. Захист культур хімією, як пересвідчилися у Китаї, негативно впливає на якість продукції, призводить до забруднення довкілля. Як відмовитися від пестицидів і не зменшити урожайність полів?
У новій аграрній стратегії сільгоспвиробників Піднебесної актуальними стали напрацювання науковців з Чернігова. У вищезгаданому інституті давно вивчають, як підвищити родючість, не використовуючи хімії. Фахівці наукового закладу, зокрема, вже створили кілька препаратів, які ефективно заміняють пестициди. Їх використовують на полях Полтавської, Чернігівської, Кіровоградської областей.
У провінції Шаньдунь проживає 91 мільйон мешканців. В її столиці Цзинань уже створено спільну україно-китайську лабораторію.
— У цій провінції 400 тисяч гектарів закритих грунтів, — повідомив заступник директора Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААНУ В’ячеслав Дерев’янко. — У теплицях знімають за рік по три врожаї огірків, помідорів. Тому їх зацікавили препарати, які не шкодять здоров’ю людей.
Як пояснили науковці, необхідність створення спільних наукових закладів у Китаї та Україні сприятиме пришвидшенню виробництва препаратів, адаптованих до китайських ґрунтів та відповідних кліматичних умов для різних сільгоспкультур.
Чернігівська область.
Фото автора.