Хоч як дивно, але останнім часом ми ризикуємо втратити статус салоїдів. Найсмачніший наш культовий продукт перестає бути українським. Його, як і м’ясо, дедалі більше завозять із-за кордону.
Перейматися цими питаннями журналісти мали під час прес-туру до села Майського Синельниківського району і ознайомлення з господарством, яке разом з іншими галузями розвиває тваринництво.
В «Агро-Союзі» того дня презентували пропозиції із залучення сільського населення до розвитку свинарства шляхом створення міні-ферм у домогосподарствах. Основою міні-ферм, на думку спеціалістів підприємства, має стати ангар — його пишучій та знімаючій братії й показували.
Фахівці підрахували, що придбання цього міні-ангара на 20 голів коштуватиме 28 800 гривень. Загалом всі витрати на енергоресурси, корми, підстилку становитимуть на рік 109 000 гривень, а очікуваний прибуток — 130 000 гривень. Отож виходить, що селянин протягом року не тільки окупить вкладені інвестиції, а ще отримає прибуток. Звичайно, невеликий. Особливо, якщо врахувати трудові витрати. І, зрозуміло, що самотужки селянам такий проект потягнути важко.
Ідея міні-ферми прийшла до нас з Росії, де зіткнулися з такою ж проблемою незайнятості сільського населення, тільки ще в більших масштабах. Та й на теренах України її безуспішно обговорюють уже років з п’ять. Хоча, за словами виконувача обов’язки начальника головного управління агропромислового розвитку Дніпропетровської облдержадміністрації Вадима Удовицького, має право на існування. І передусім як шанс для молоді. Якщо запровадять відповідну державну програму, то у молодих сімей з’явиться шанс випробувати себе в такому бізнесі. І, можливо, у когось він піде успішно.
А ось директор ТОВ «Деміс-Агро» Артур Лоза у висловлюваннях був не такий оптимістичний. Розглядає ідею лише як проект соціальної спрямованості.
За його словами, нам нікуди не подітись від створення великих промислових комплексів — цим шляхом іде весь світ. І на сьогодні в Україні достатня кормова база для вирощування, скажімо, 60 мільйонів голів. Ми експортуємо зерно, а можемо торгувати молоком та свининою.
Дніпропетровська область.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.