Якими мають бути закон про вибори і головний фінансовий документ на наступний рік, за якої умови Європа разом з Україною та Росією зможе виступати глобальним гравцем на міжнародній арені і чому реорганізацію «Нафтогазу» не варто політизувати — Голова Верховної Ради розповів в інтерв’ю телеканалу «Рада».
Немає досконалої виборчої системи
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин виступає за обов’язковість голосування на виборах кожної людини, яка має право обирати і бути обраною.
За його словами, потрібно визнати, що «немає досконалої виборчої системи і кожна з них має свої позитиви і негативи». «Це добре видно на прикладі України, де вже перепробували всі виборчі системи — мажоритарну, змішану і пропорційну», — зауважив В. Литвин.
На його переконання, «закон про вибори — це концентрований вираз політики, позицій тих політичних сил і тих політиків, які можуть вплинути на прийняття цього закону і на його ключові положення». На думку керівника українського парламенту, закон про вибори має бути таким, щоб, по-перше, давати людям можливість персональної оцінки своїх представників, по-друге, надавати їм право відкликати депутата в разі, якщо він не виправдав надій, які на нього покладалися, а по-третє, примушувати народного депутата бути підконтрольним і звітувати перед людьми.
Реорганізація «Нафтогазу»
Голова Верховної Ради України В. Литвин закликає не політизувати питання реорганізації «Нафтогазу».
Якщо уряд подасть документи щодо реорганізації НАК «Нафтогаз», Верховна Рада України розгляне їх і ухвалить виважене розумне рішення, заявив Володимир Литвин.
Водночас, відповідаючи на запитання, він зазначив, що «це питання не сьогоднішнього дня», нагадавши, що мова про це ведеться давно «з огляду на рішення про співпрацю з ЄС». «Зацікавленість у цьому висловили і Євросоюз, і Росія, і Україна», — сказав він. «Тут шукати велику політику не потрібно. Просто економічні реалії», — зазначив керівник парламенту, додавши, що кожен суб’єкт енергетичних відносин «має займатися своєю справою: одна структура — видобутком газу, інша — транзитом».
Ціна на газ, або Війна нервів
Україна, Росія і Європа мають провести відкритий діалог щодо енергетичних питань, переконаний Голова Верховної Ради України.
Він наголосив, що в питанні поставок енергоносіїв влада має демонструвати єдність підходів, формувати єдину суспільну думку.
Керівник парламенту назвав «непідйомною» для української економіки нову ціну на газ з 1 січня 2012 року, наголосивши на необхідності її перегляду. «Мова не йде про поступливість чи непоступливість з боку української сторони. Йдеться про нереальність ціни, а щодо цього треба займати відповідну позицію», — сказав він, додавши, що Україна вимагає «не преференцій, а єдиного підходу».
Нинішня ситуація, за словами керівника парламенту, потребує «надзвичайно обґрунтованої позиції, в тому числі в дискусіях між Україною та Росією». «Має відбутися загальний відкритий діалог за участю Європи, напрацьована відкрита формула формування ціни з урахуванням особливостей кожної конкретної країни», — наголосив В. Литвин.
«Я сподіваюся, що ця «війна нервів» врешті- решт перейде у конструктивну дискусію. У переговорному процесі необхідно висувати аргументи й водночас демонструвати гнучкість і спроможність до компромісів з обох сторін, а головне — розуміння спільної відповідальності», — сказав він.
Такий підхід, на переконання Голови Верховної Ради, сприятиме більшій довірі одне до одного, і Європа разом з Україною та Росією зможе виступати глобальним гравцем на міжнародній арені, що вкрай важливо для стабільності і загальної рівноваги у наш непростий час».
Відповідаючи на запитання, Голова Верховної Ради зазначив, що будівництво «Південного потоку» негативно позначиться на доходах бюджету України. «Але право країни будувати власні газогони ніхто не може заперечувати», — зауважив він.
У цьому контексті В. Литвин висловив переконання, що Україна має думати, як використовувати повною мірою свої транзитні можливості.
Бюджет-2012
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає, що в питанні бюджету на 2012 рік «є підстави для обережного оптимізму».
«Бюджет має бути в межах 350 млрд. гривень, у нас з’явиться більше можливостей для розв’язання нагальних проблем», — сказав В. Литвин. Він, зокрема, пояснив, що Україна наступного року сплачуватиме 40 млрд. гривень боргових зобов’язань проти 90 млрд. гривень у нинішньому, а також зменшиться сума видатків на проведення чемпіонату Євро-2012.
За словами керівника парламенту, бюджет-2012 «має бути значно кращий, ніж бюджет на 2011 рік», але за умови, що буде вжито заходів «для убезпечення країни від чергового удару світової фінансової кризи, яка, судячи з прогнозів і тенденцій світового розвитку, наближається». Тому, вважає він, потрібно «зробити ставку на реальний сектор економіки, розвиток внутрішнього ринку».
Прес-секретар Голови Верховної Ради України.