Про це йшлося під час круглого столу «Перспективи впровадження стратегічної екологічної політики (СЕО) в Україні в контексті європейської інтеграції», зогранізованому Комітетом Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи спільно з Проектом «Розбудова спроможності до економічно обґрунтованого планування розвитку областей і міст України за фінансової підтримки уряду Канади». У заході брали участь народні депутати України, працівники Верховної Ради України, представники центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, науковці, представники міжнародних організацій та громадськості.

Відкриваючи засідання, голова комітету Микола Томенко, зокрема, зазначив, що напрацювання, які було зроблено на базі Львівської і Дніпропетровської областей, мають лягти в основу і допомогти просуванню в цьому напрямі іншим регіонам під час розроблення ними стратегічних планів, а аналіз екологічних аспектів областей має бути повністю інтегрованим у процес розроблення політики, плану чи програми, зокрема і стратегії розвитку нашої країни.

Поки що, каже Микола Томенко, у Стратегії розвитку України до 2020 року екологічним питанням відведено кілька речень. Це має бути змінено, екологічну складову треба зробити базовою, наголошувалося на круглому столі. А для забезпечення обґрунтованого прийняття рішень, які б відповідали принципам сталого розвитку, екологічні наслідки слід враховувати на ранніх етапах концептуального планування стратегічної ініціативи, до того, як буде ухвалено рішення, які вже потім не можна скасувати. Проте поки що виходить, що ми часто-густо розв’язуємо локальні проблеми в міру їх надходження, а варто робити щось на випередження. І саме стратегічна екологічна оцінка може допомогти проаналізувти варіанти та визначити проблеми, які потребують подальшого системного розвитку.

Тим часом Надзвичайний і Повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук наголосив, що у його країні вдалося знайти синергію між економічною та екологічною складовими, і цей досвід має перейняти й Україна, що, в свою чергу, допоможе їй в інтеграції до європейської спільноти. «Коли говоримо про допомогу Канади Україні, то найперше ми маємо бачити перспективи», — наголосив пан посол.

Не менш важливою у цьому контексті, зазначалося на круглому столі, є ратифікація так званого Київського протоколу. Йдеться про протокол стратегічної екологічної оцінки, який було підписано державами Центральної та Східної Європи.

Його метою є забезпечення високого рівня охорони навколишнього середовища, включаючи здоров’я населення, шляхом встановлення чітких, відкритих і ефективних процедур стратегічної екологічної оцінки, забезпечення участі громадськості в стратегічній екологічній оцінці, а також врахування інтересів охорони здоров’я населення при розробці політики та законодавства.

Протокол відкрили для підписання в Києві (звідки і його назва) ще в травні 2003 року, а набрав чинності він у липні 2010-го. Україна також підписала його 2003 року, однак і досі не ратифікувала.

Проте саме він міг би допомогти нам на шляху до впровадження так званої зеленої енергетики, коли і виробництво розвивається, і навантаження на довкілля зменшується, зазначали учасники засідання.

Ще одна проблема, на якій наголошувалося, полягає в тому, що в Україні процедура СЕО законодавчо не відпрацьована. Тож побудова національної процедури СЕО є на сьогодні важливим завданням адаптації екологічного законодавства України до норм Європейського Союзу. А це, в свою чергу, зробило б наш розвиток таким, який задовольняв би потреби нинішніх поколінь, не ставлячи під загрозу здатність майбутніх поколінь задовольняти свої потреби, підкреслювалося під час круглого столу.