Верховна Рада розпочала нову сесію без розкачки. Після офіційного відкриття, в якому взяв участь Президент країни Віктор Янукович, парламентарії внесли зміни до закону про пенсійну реформу. А відтак прийняли низку інших законодавчих актів.
У свою чергу, глава держави провів засідання Комітету з економічних реформ, на якому були окреслені завдання щодо подальшої дерегуляції економіки. А в середу на засіданні Кабінету Міністрів Віктор Янукович підкреслив, що успіх, як і провал кожної реформи, матиме власні ім’я та прізвище. Цю фразу чимало оглядачів розцінили як останнє «китайське попередження» деяким високопоставленим урядовцям перед імовірними осінніми кадровими перестановками.
Готується до випробування на міцність і уряд. Днями була завершена робота над проектом державного бюджету-2012. Розглядається два варіанти головного фінансового документа країни — оптимістичний і песимістичний. Кабінет Міністрів ураховує помилку своїх попередників, які «проспали» першу хвилю фінансової кризи наприкінці 2008 року. А тому песимістичний варіант держбюджету прогнозує зростання валового внутрішнього продукту на п’ять відсотків, оптимістичний — на 6,5.
Планується, що наступної середи проект фінансової Конституції на наступний рік розгляне Кабмін, а в четвер його передадуть у Верховну Раду. Презентація документа запланована на 20 вересня. Однак можна не сумніватися: документ, підготовлений урядовцями, успішно пройде затвердження в сесійній залі. І пояснюється це не так наявністю міцної парламентської більшості, як дезінтеграцією опозиції.
«Голос України» уже повідомляв, що фракція «Наша Україна—Народна самооборона» виключила із своїх лав 12 народних обранців з так званої групи Давида Жванії, які поповнили лави парламентської більшості. Однак насправді нічого не відбулося, оскільки ніяких юридичних наслідків для тих, кого виключили із фракції, це рішення не несе — усі вони зберігають депутатський мандат. Тут можна лише говорити про моральну сторону цього кроку, а ще —- про спробу «нашоукраїнців» об’єднати свої поріділі лави, щоб хоч якось впливати на розгляд питань у Верховній Раді.
Учора суддя Родіон Кірєєв переніс засідання суду над екс-прем’єром Юлією Тимошенко на 27 вересня.
Одначе, допоки суд розглядає питання, чи був у діях Юлії Тимошенко склад злочину під час підписання газових контрактів з Росією, українські високопосадовці заявили, що готові судитися з «Газпромом». У свою чергу, прем’єр РФ Володимир Путін відкрив першу нитку газопроводу «Північний потік» і зловтішно додав, що Україна втрачає ексклюзивність на перекачування російського газу.
Власне, події поки що розвиваються в прогнозованому руслі. І, швидше за все, найближчим часом ситуація буде, як кажуть військовики, штатною.