Луганські міліціонери відвернули замовне вбивство начальника одного з управлінь міської ради. Відмовляючи підприємцеві в його проханні орендувати земельну ділянку під магазин у Жовтневому районі обласного центру, чиновник навряд чи думав про те, що може ризикувати своїм життям. Але 35-річний бізнесмен затаїв зло й вирішив із ним розправитися у найжорстокіший спосіб. Для скоєння вбивства на замовлення він став шукати людину з числа раніше засуджених. Через свої зв’язки звернувся до авторитетів в одну з колоній області, і таку людину йому незабаром рекомендували. Але без поплічника виконати замовлення був важко, тому Віктор (ім’я вигадане) став його шукати й незабаром знайшов. Щоправда, роль співучасника зіграв співробітник карного розшуку, який у цій операції негласно працював під іменем Микола.

Як розповідає начальник відділу УКР УМВС України в Луганській області капітан міліції Дмитро Івушкін, після першої зустрічі чоловіки знайшли спільну мову й навіть подружилися. Микола ввійшов із новим другом у контакт, налагодив із ним довірчі стосунки й всебічно вивчив його як особистість. Віктор ознайомив свого партнера з розробленим планом. Його суть полягала в тому, щоб спочатку викрасти чиновника Луганської міської ради, потім катувати його, щоб одержати велику суму грошей, а вже після цього вбити. Віктор на підтвердження серйозності своїх намірів навіть показав своєму новому другові пістолет Макарова, який йому дав бізнесмен-замовник.

— Уважно вислухавши майбутнього кілера, Микола сказав, що цей план дуже поганий тим, що в разі форс-мажору замовник вийде сухим із води, а їм доведеться довічно паритися на нарах, — розповідає Дмитро Івушкін. — Ці слова змусили Віктора замислитися. З кожною новою зустріччю Микола відчував, що має вплив на Віктора. Той до нього дедалі більше прислуховувався, і в підсумку погодився відмовитися від зловісного плану замовника.

Першим оперативним успіхом було те, що Віктор визнав гру за новими правилами. Вона давала можливість не тільки запобігти тяжкому злочину, врятувати життя ні в чому не винної людини, а й вивести на чисту воду самого замовника. Микола запропонував не вбивати чиновника, а навпаки — все йому чесно розповісти, переконуючи, що за такий благородний учинок вони можуть розраховувати на грошову винагороду як подяку за порятунок. А головне — їм удасться уникнути кримінальної відповідальності. Використовуючи свій вплив на Віктора, оперативник навіть зумів його переконати, що з цієї брудної історії можна взагалі вийти чистим, якщо допомогти міліції під час проведення операції із затримання замовника. І такі вагомі аргументи подіяли. Чоловіки зустрілися із чиновником і розповіли про отримане замовлення на його вбивство. Той подякував своїм рятівникам і звернувся до міліції.

Від цього моменту розпочалася операція карного розшуку з викриття і затримання замовника. Віктор і Микола інсценували злочин. За місцем проживання зв’язали чиновника, заклеїли йому рот скотчем, зняли цю картинку на мобільний телефон і зажадали від бізнесмена розрахунку за виконане замовлення. На зустріч із замовником у безлюдне місце лісопосадки на околиці Кам’янобрідського району «злочинці» приїхали на автомобілі, що належить чиновникові. Тим самим вони хотіли продемонструвати, що свою роботу зробили сумлінно. Вони показали «роботодавцеві» знімки, на яких його ворог був зображений зв’язаним і безпорадним. Однак, переглянувши фото, бізнесмен заявив, що готовий передати Віктору та його другу лише частину гонорару. Решту грошей пообіцяв віддати після того, як чиновник буде мертвий. Віктор із Миколою обурилися: на «мокру справу» вони не підписувалися, і якщо замовник хоче вбити свого ворога — нехай це робить сам. Трохи помізкувавши, бізнесмен в остаточному підсумку погодився з таким жорстоким варіантом. Попросив лише, щоб його відвезли в те місце, де перебував заручник. А там, мовляв, він власноручно виконає свій «вирок».

Тільки-но машини, в яких були учасники ділових переговорів, виїхали з посадки, їх одразу заблокували службові міліцейські автомобілі. За допомогою бійців спецпідрозділу «Беркут» бізнесмена затримали. При ньому знайшли частину «гонорару» за вбивство, а також пістолет Макарова.

 

Луганськ.