Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин провів зустріч із керівниками делегацій вищих органів фінансового контролю держав—учасниць СНД.

В. Литвин наголосив, що в рамках СНД загальними зусиллями вдалося створити необхідні умови для взаємовигідного співробітництва з урахуванням національних інтересів країн—учасниць Співдружності. Водночас керівник парламенту зазначив, що останнім часом Україна значно активізувала свою участь у рамках діяльності СНД.

Зачіпаючи діяльність вищих органів фінансового контролю держав—учасниць СНД, В. Литвин підкреслив важливість їхньої роботи, виходячи з того, що наші країни «перебувають у транзитному стані, в єдиній системі координат». Голова Верховної Ради також зазначив, що між українським парламентом і Рахунковою палатою України «є повне взаєморозуміння», і висловив сподівання, що ця інституція має посісти перше місце серед органів фінансового контролю країни, кількість яких потрібно скоротити, щоб «було більше порядку».

В. Литвин також повідомив, що 15 вересня в парламенті має відбутися презентація проекту державного бюджету на 2012 рік, який, за його словами, «практично готовий». Рахункова палата, за його словами, має проаналізувати основні позиції цього документа і стан виконання головного фінансового документа країни за нинішній рік.

Роль Рахункової палати, на думку керівника парламенту, є непересічною і з огляду на наближення парламентських виборів, оскільки під час виборчої кампанії збільшується кількість законопроектів популістського характеру, ухвалення яких може призвести до негативних економічних наслідків. Зокрема, нагадав він, нині в Україні діють соціальні зобов’язання на суму 160 мільярдів гривень, які не можуть бути реалізовані через відсутність відповідної економічної бази.

Своєю чергою Голова Рахункової палати Російської Федерації Сергій Степашин подякував за високий рівень організації і проведення в Києві 11-ї сесії Ради керівників вищих органів фінансового контролю держав—учасниць СНД, нагадавши, що Раду було створено у 2001 році.

С. Степашин наголосив на відсутності суперечностей між членами Ради, зауваживши, що Рахункова палата України «посідає гідне місце і в СНД, і в Європі».

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.