Мрієте побачити величні замки, поблукати розкішними палацами, відчути могутню силу фортець, а відпустка вже закінчилася... Тоді вмикайте «ТВі» кожного суботнього вечора і відомий політик Микола Томенко, ведучий нової програми «7 чудес з Миколою Томенком», проведе вас світом українських див...

Уже п’ятий рік наше видання розповідає своїм читачам про всеукраїнську акцію «7 чудес України», яку проводить Фонд М. Томенка «Рідна країна». Наразі підходить до завершення третій етап акції — «7 чудес України: замки, фортеці, палаци». 22 серпня серед 138 претендентів з усіх областей України експерти обрали 21 фіналіста: 7 найкращих замків, 7 фортець та 7 палаців. На черзі — визначення переможців. За умовами конкурсу їх визначать шляхом експертного та інтернет-голосування (50/50). Триватиме голосування до 1 грудня 2011 року, а обрати власну сімку переможців та віддати за них свій голос можна на офіційному сайті акції www.7chudes. іn. ua.

Для того, щоб познайомити глядачів із кожним учасником фіналу, з 10 вересня телеканал «ТВі» розпочинає присвячений їм цикл телепередач. Вестиме передачі відомий громадський і політичний діяч, ініціатор та голова Оргкомітету акції «7 чудес України» Микола Томенко.

— Миколо Володимировичу, розкажіть як прийшла ідея цього проекту і як ви почуваєтеся в ролі ведучого-екскурсовода?

— Після того, як було визначено фіналістів акції, канал «ТВі» запропонував зробити серію програм про них. Розглянувши різні варіанти представлення цих об’єктів широкому загалу, ми вирішили присвятити кожному з них одну програму. Думаю, що це було правильне рішенням, адже, окрім популярних та розкручених туристами місць, до фіналу потрапили і менш топові. А кожен учасник повинен мати рівні шанси на перемогу. Тому нашою метою було показати кожного номінанта так, щоб той, хто ніколи не був і, можливо, навіть не чув про таке місце, обов’язково захотів там побувати або, як мінімум, зайти на сайт і проголосувати за нього.

— Ви відомий політик, заступник керівника парламенту, як вам вдалося знайти час і можливість брати участь у зйомках?

— Знімали ми протягом літа. Тож моя відпустка пройшла у приємному поєднанні відпочинку, мандрівок найкрасивішими місцями України та творчої роботи. Можна сказати, що працювали і вдень, і вночі, адже треба було відзняти 21 програму. І зробити це так, щоб кожна наступна розповідь не була схожа на попередню, щоб кожен об’єкт мав свою родзинку.

— Зйомки вже завершилися?

— На сьогодні відзнято майже всіх учасників, залишилися лише Крим, Чигирин та Київ. Думаю, що відзнімемо їх у вересні. А 10 вересня в ефір вийде перша програма про одне із найкрасивіших та найромантичніших місць Чернігівщини — Качанівку. До речі, саме програму про Качанівський палац ми знімали першою, першою її змонтували, а тепер випускаємо в ефір. Це справді унікальне за своєю історією, красою та енергетикою місце.

— Розкажіть щось цікаве зі зйомок. Вам удалося віднайти якісь цікаві легенди, розкрити таємниці?

— В основі наших програм справді був пошук нових історій, які б дали змогу поглянути на багату українську культуру зовсім з іншого ракурсу. Ми намагалися через стилізовані вистави та невеличкі постановки розповісти глядачеві легенди, пов’язані з тим чи іншим місцем, відкрити якісь таємниці та недоступні широкому загалу факти.

Переконаний, що цікавим для глядача стане невидиме для звичайних екскурсій підземне життя замків. Тож у тих фортифікаційних спорудах, де збережено підземні ходи, тунелі, переходи, ми намагалися максимально їх використати. Особливо це було цікаво, коли зйомки в такому місці проходили в нічний час, як, наприклад, у Збаразькому замку. Також ми покажемо нічну Кам’янець-Подільську фортецю, яка практикує театралізовані історичні екскурсії. Цікаві були і зйомки в Меджибізькій фортеці, в якій саме відбувався традиційний для фортеці фестиваль «Стародавній Меджибіж» із рицарськими турнірами та іншими середньовічними дійствами. По-новому перед глядачами постануть Ужгородський замок та Митрополичий палац в Чернівцях, який нещодавно отримав статус об’єкта ЮНЕСКО.

— Ви задоволені своєю роботою? Як вам працювалося з телевізійним колективом?

— Працювати було легко. У нас зібрався надзвичайно творчий і креативний колектив з масою цікавих ідей, а головне — з бажанням зробити справді унікальний продукт. А чи вдалося нам це — скаже глядач. Тож вмикайте «ТВі» кожного суботнього вечора та обирайте власну сімку переможців на сайті «7 чудес України».

Фото надане прес-службою Миколи Томенка.