До дорослого професійного життя вітчизняних школярів починають готувати вже нині. Орієнтацією учнів у світі професій в доволі цікавий спосіб опікується державна служба зайнятості. Разом з Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України було розроблено «Профорієнтаційний (діловий) щоденник школяра». Проект стартував ще торік, і діє під гаслом «Живи і працюй в Україні!». Кажуть, цього навчального року кожен учень 7—10 класу безплатно отримає цей щоденник.

— Мета нашого проекту — сформувати у школярів уявлення про майбутню трудову діяльність, розширити знання про світ праці та перспективи розвитку кар’єри, аби діти знали, що на нашому ринку праці є не лише юристи і економісти, — коментує директор ДЦЗ Володимир Галицький. — У такий спосіб ми намагаємося допомогти дітям напрацювати корисні вміння і навички, що стануть запорукою правильного вибору професійного шляху, сформувати в них власну відповідальність за своє майбутнє.

Інформацію у щоденнику викладено легко й доступно, переплітається вона розважальними, інформаційними та інтерактивними творчими завданнями. Нині молодь активно спілкується в  Інтернеті, що дозволяє користувачам створювати власні сторінки. Це було враховано під час створення профорієнтаційного щоденника школяра — складову викладено у вигляді соціальної мережі майбутніх професіоналів «МЕРЕЖА ПРОФІ». 

Профорієнтаційний щоденник, який пропонує служба зайнятості, можна використовувати як звичайний впродовж всього навчального року. 

Але він виконує ще й корисну пізнавальну функцію. Окрім відомостей про типи професій, види діяльності та іншої інформації, подаються професійні рекомендації видатних людей.

Достатньо корисними та пізнавальними є матеріали рубрики щоденника «Мої права та обов’язки». Через них учні мають можливість поетапно у доступній формі знайомитися з коментарями Кодексу законів про працю в Україні, зі своїми конституційними та трудовими правами та обов’язками, порадами із запобігання трудовій експлуатації підлітків та нелегальній дитячій праці.

Крім ділових щоденників, старшокласники багатьох українських шкіл завдяки державній службі зайнятості мають доступ до профорієнтаційного терміналу.