Перші двадцять тисяч тонн цукру зварили на заводах Вінниччини. Поки що, на кінець першої декади вересня, їх працює тільки шість із 14. Буряки викопали менш як на десяти відсотках площ. З гектара збирають по 414 центнерів коренів — на 131 центнер більше, ніж на цей час торік. І цукристість краща минулорічної. Чому ж тоді на більшості підприємств обрали тактику пізнього старту?

— Причина в тому, що сіяли буряки в різний час, — каже начальник обласного управління агропромислового розвитку Анатолій Павліченко. — Хтось чекав, поки випадуть дощі, бо насіння цукристих любить вологу, а комусь, навпаки, дощі завадили дотриматися встановлених строків сівби. Водночас є підприємства, які традиційно рано починають бурякові жнива, і навпаки — на деяких заводах чекають, поки буряки наберуть вагу. Буває, це чекання розтягується до середини вересня.

— Ми прихильники того, щоб не затягувати термінів копання цукристих, — каже директор Томашпільського цукрозаводу Юрій Мороз. — Уже який рік поспіль запускаємо завод наприкінці серпня. У цей період, кінець літа — початок осені, корені найсолодші. Тому цукор беремо за рахунок цього компонента. Ранній початок жнив дає можливість звільнити площі до настання морозів.

На думку фахівців, є ще одна причина різнобою на старті. «У кого малі площі під буряками, як у Барському чи Піщанському районах, той може чекати, поки корені наберуть вагу, — продовжує Анатолій Павліченко. — А в кого великі площі? Приміром, у Крижопільському районі мають найбільше в порівнянні з іншими районами буряків — майже десять тисяч гектарів. Так само не можуть затримуватися на старті в Гайсинському районі (площа буряків 6,3 тисячі гектарів), Томашпільському — 6,1 тис. га, Ямпільському — 4,4 тис. га». Чекають ще й дощиків, щоб земля розм’якла й було легше копати.

За нинішніх ваги та цукристості коренів, прогнозують фахівці, можна зварити приблизно 350 тисяч тонн солодких кристалів. Але не всі поспішають стартувати. Чи не обернеться таке чекання тим, що корінці доведеться витягувати з-під снігу?

Фотоетюд Сергія КОВАЛЬЧУКА.