З таким лозунгом учора в столиці під стінами Міністерства внутрішніх справ активісти мережі випускників Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» провели акцію протесту. Основна мета заходу — підвищення рівня обізнаності молоді у сфері захисту своїх прав під час контакту з правоохоронцями та привернення уваги громадськості й керівництва МВС до проблем дотримання прав людини вартовими порядку.

Уже у звичній манері театралізованого дійства близько півсотні студентів скандували різні гасла. Учасники акції всім студентам і перехожим пропонували дати пораду потенційній «жертві» неправомірних дій міліції. Для захисту на «постраждалого» вдягли шолом та подушки. А в руку поклали «двадцятку». Цим молодь хотіла показати, що захист без знань своїх прав просто неефективний.

— Подушки захищають життєво важливі органи, а шолом пом’якшує удари по голові. Хоча це видається трохи смішним, однак нині українцям потрібно вчитися захищати себе від правоохоронців. Адже тортури в РУВС сьогодні стали звичним явищем. Численні листи та скарги на порушення прав людини не дають ніякого результату. Якщо вартові порядку не пам’ятають про те, що потрібно дотримуватися закону та своїх обов’язків — то ми їм про це нагадуємо. Нині молодь готова навчатися, щоб ефективно захищати себе, — пояснив суть того, що відбувається координатор акції Ярослав Мінкін.

За словами Я. Мінкіна, подібні театралізовані дійства відбудуться ще в 10 областях нашої країни. В рамках акції буде розповсюджено близько 10 000 інформаційних буклетів для молоді про права у разі затримання працівниками МВС.

Нагадаємо, що це вже друга спроба активістів вплинути на протиправні дії представників правоохоронних органів стосовно молоді. Попередня всеукраїнська акція проходила 1 вересня 2010 року й була приурочена до Дня знань. Тоді вдалося підвищити рівень обізнаності понад 18 000 студентів із 16 великих міст України. Цим заходом громадськість розпочала дискусію щодо попередження неправомірних дій міліції.