Регіонали виступають за входження Народної партії до Партії регіонів, але не кваплять народників до злиття. Про це повідомив в інтерв’ю журналістам у кулуарах парламенту лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.
«Ми сьогодні працюємо досить конструктивно з Народною партією, але це їх право — приймати рішення чи ні, — сказав депутат. — Ми не можемо тут ані підштовхувати, ані наполягати. Це самостійна політична сила, і якщо вони приймуть рішення, що згодні ввійти до Партії регіонів, природно, ми цьому будемо раді».
За його словами, наразі пропозиції про входження Народної партії до Партії регіонів не надходило. Регіонали проводять консультації про входження до Партії регіонів «Сильної України» та низки інших парламентських і непарламентських політичних сил. О. Єфремов зазначив, що як тільки закінчаться переговори про об’єднання ПР із іншими партіями, буде скликано з’їзд, але дату його проведення не назвав.
«Нас нічого не квапить, ми нікуди не поспішаємо. Триває еволюційний процес», — підкреслив депутат. На його думку, процес об’єднання партій сприятиме структуруванню партійної системи.
У кого «золота акція»?
Альтернативи реформам не було ані на старті незалежності України, ані нині. І пенсійній реформі альтернативи немає. Про це заявив на брифінгу в парламенті Іван Плющ (депутатська група «Реформи заради майбутнього»). «Або ми проведемо системні реформи і житимемо по-іншому, або товктимемо воду в ступі, як сьогодні, — сказав парламентарій. — Але якщо влада не зробить адекватних висновків, то втратить довіру людей». І. Плющ відзначив, що зміни в пенсійному законодавстві — це дуже болюче питання, бо стосується всіх — і в кого найменші, і в кого найбільші виплати. Вони насамперед мають бути спрямовані на зростання розміру пенсій, адже навіть наші сусіди поляки отримують набагато більше, аніж українські громадяни. «Але як ми проведемо пенсійну реформу, насамперед залежатиме від виконавчої влади, на якій лежить основна відповідальність, тобто від уряду України, — вважає І. Плющ. — Уряд має переконати людей у тому, що реформа поліпшить ситуацію із наповненням Пенсійного фонду».
Парламентарій також заявив, що без депутатської групи «Реформи заради майбутнього» більшості у Верховній Раді не буде. Оскільки фракція комуністів не завжди голосує за законопроекти, які підтримує більшість, зокрема, заявляє про свої наміри не голосувати за земельну реформу. «Але ми розуміємо, що без реформ нічого не буде, і тому в нашої групи, можна сказати, «золота акція» в більшості», — сказав Іван Плющ.
Комуністи пропонують повернути керованість економіки
Фракція Компартії упродовж нової сесії наполягатиме на реалізації антикризових заходів, щоб допомогти громадянам країни пережити кризу. Про це заявив учора на брифінгу в парламенті лідер фракції КПУ Петро Симоненко. Серед запропонованих заходів — законопроекти про повернення керованості економіки, преференції для вітчизняних виробників, наведення порядку в банківській сфері, контроль за ціноутворенням, вирішення проблеми безробіття та підвищення заробітної плати, пенсійного забезпечення. Водночас фракція КПУ, за словами її лідера, не голосуватиме за прийняття Трудового, Житлового кодексів та щодо ринку землі. Запровадження ринку землі, на думку комуністів, буде практично останнім ударом по економічному та політичному суверенітету нашої держави. «Запропоновані нами заходи іншої ідеології, — наголосив П. Симоненко. — Ми пропонуємо, щоб потужний капітал ніс відповідальність за вихід із кризи. Не на народ України перекладати відповідальність, а на представників потужного капіталу. А банки повинні працювати на реальний сектор економіки».