Голова Верховної Ради України Володимир Литвин узяв участь у засіданні Комітету з економічних реформ, яке відбулося під головуванням Президента України. Учасники зібрання обговорили економічну ситуацію в державі й окреслили завдання на найближчий період, зокрема і для парламенту.

Особливу увагу було приділено земельній реформі. Як повідомляє прес-служба глави держави, Президент зробив низку доручень: зокрема, доручив Генеральному прокурору Віктору Пшонці здійснити комплексну перевірку наявної бази земельного кадастру на предмет виявлення фактів порушення прав власності, пов’язаних із землею. В. Янукович також звернув увагу на проблему розмежування земель державної та комунальної власності. Ще рік тому глава держави доручав уряду спільно з керівниками місцевих державних адміністрацій до червня цього року розібратися з цим питанням, але результат невтішний — розмежовано менш як два відсотки земель. З метою завершення процесу Президент вимагає терміново розробити зміни до Закону України «Про розмежування земель державної та комунальної власності» з метою спрощення процедури розмежування таких земель і забезпечити завершення виконання поставленого завдання до кінця нинішнього року.

Президент доручив главі Держземагентства Сергію Тимченку вжити заходів для припинення ганебної практики невидачі громадянам державних актів на землю, а Генпрокурору перевірити підстави та законність затримки Держземагентством на понад три місяці видачі державних актів у регіонах. Також він доручив підготувати законодавчі акти, які допомогли б прискорити оформлення прав громадян на землю. Глава держави висловив переконання, що ухвалений парламентом Закон України «Про Державний земельний кадастр» закладе основу для створення єдиної державної геоінформаційної системи відомостей про землі України, їх цільове призначення, а також дані про кількісні та якісні характеристики земель.

«Державний земельний реєстратор та державний реєстратор нерухомості повинні автоматично та без участі громадянина оперативно обмінюватися відомостями із реєстрів для швидкого оформлення прав громадян на землю, а не змушувати громадянина бігати за довідками та витягами з цих реєстрів», — сказав Віктор Янукович. Водночас він застеріг, щоб не допустити ведення паралельно двох державних реєстрів — земельного кадастру та державного реєстру прав на нерухоме майно та їх обтяжень, що міститимуть ідентичну інформацію і витяги з яких громадяни зобов’язані будуть оплачувати для підтвердження свого права на землю.

Президент також висловився за спрощення процедур у сфері реєстрації майнових прав громадян у БТІ, спрощення порядку проходження техогляду транспортних засобів та впорядкування реєстраційних процедур у МРЕВ, що сприятиме подоланню корупції. На переконання глави держави, не потрібно змушувати наших громадян отримувати довідки про технічну інвентаризацію під час перепродажу квартири чи будинку. А потрібно дозволити громадянинові без ускладнень розпоряджатися своєю власністю.