Учора екс-прем’єр-міністр Юлія Тимошенко почала давати свідчення у Печерському районному суді Києва у кримінальній справі щодо зловживань під час підписання газових угод 2009 року.

Підсудна заявила про бажання свідчити одразу після того, як суддя Родіон Кірєєв укотре залишив без розгляду клопотання захисту екс-прем’єра про його відвід. Суд визнав таку заяву спробою затягнути судовий процес. Ю. Тимошенко знову відмовилася вставати перед судом і говорила сидячи — на знак протесту проти, на її думку, необ’єктивності та упередженості.

Екс-прем’єр-міністр заявила, що так і не отримала чіткого та зрозумілого пояснення, в чому вона обвинувачується. «У суду на цю хвилину немає жодного доказу порушення мною закону, — наголосила Ю. Тимошенко. — Мені так і не змогли в простій, зрозумілій формі пояснити суть злочину». За її словами, Генпрокуратура так і не довела необхідність прийняття урядових директив для укладання газових контрактів, і таких вимог не було в чинному на той час Законі «Про Кабінет Міністрів». На допиті в суді Ю. Тимошенко стверджувала, що під час надання «газових директив» у 2009 році діяла суворо у межах своєї компетенції і закону, а в її діях не було нічого незаконного. За її словами, на засіданні уряду 19 січня 2009 року, коли обговорювали її директиви щодо укладання газових угод із Росією, представник Генеральної прокуратури України не мав жодних заперечень щодо законності директив. Також колишній прем’єр-міністр переконана, що свідки у справі повністю підтвердили її невинуватість.

Водночас екс-прем’єр не виключила, що оригінал директив на укладання газових угод із Росією у 2009 році, який зберігається в матеріалах її кримінальної справи, та експертиза директив, проведена під час досудового слідства, можуть бути сфальсифіковані і під документом стоїть не її особистий підпис, а факсиміле. Ю. Тимошенко попросила суд вилучити ці документи з матеріалів справи.