Стартував черговий політичний сезон — відкрилася сьома сесія Верховної Ради України. Безумовно, він цікавий передусім тим, що до наступних парламентських виборів залишається лише один рік. І від того, як підуть реформи, залежать результати партій на чергових перегонах.
Фактори, які визначатимуть градус напруження в сесійній залі, вже окреслилися. Народні обранці внесли поправки в пенсійну реформу, яка мала вже розпочатися, планують змінити виборче законодавство (мається на увазі повернення до змішаної системи виборів), а ще закласти основи створення ринку землі. А це — непрості питання.
Окрім того, впливатиме на настрій політиків і економічна ситуація. Поки що в економіці домінують не вельми приємні тенденції. І передусім невизначена ситуація із ціною на природний газ. Президент Віктор Янукович і уряд усіляко намагаються переконати сусідів росіян у несправедливості формули, за якою складається ціна на блакитне паливо. Росіяни ж висувають свої вимоги — або приєднання до Митного союзу, або злиття «Нафтогазу» і «Газпрому», що загрожує втратою газотранспортної системи країни. А тим часом експерти прогнозують, що 1000 кубометрів газу коштуватиме в четвертому кварталі для України 400 доларів. Що відтак позначиться на вартості не лише промислової продукції, а й житлово-комунальних послуг. Що, у свою чергу, підживлюватиме суспільне невдоволення владою і може викликати соціальні протести. Чим і спробують скористатися опозиційні політики.
Не дивно, що тут уже розпочалися певні маневри. Так, про своє об’єднання заявили лідери «Громадянської платформи» — Анатолій Гриценко і Європейської партії — Микола Катеринчук. Однак, на думку оглядачів, поступово пальма першості в опозиційному таборі переходить до лідера «Фронту змін» Арсенія Яценюка.
Водночас з’явилася інформація про те, що до партії Арсенія Яценюка придивляється і найбагатша людина країни Рінат Ахметов. Щоправда, у штабі «Фронту змін» її спростовують. Деякі добре поінформовані джерела не виключають і перетік у «Фронт змін» деяких впливових бютівців.
Власне, цим можна пояснити й те, що напівжива фракція «Наша Україна — Народна самооборона» уже почистила свої лави і виключила 12 так званих «тушок». 
У свою чергу зачищають електоральний простір і провладні партії. Зокрема, 16 серпня лідери Партії регіонів — Микола Азаров і «Сильної України» — Сергій Тігіпко заявили про створення єдиної партії.
А днями лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов на прес-конференції у Луганську заявив, що в перспективі до Партії регіонів можливе приєднання ще кількох політичних партій.
ЦИТАТА
Олександр Єфремов:
«Ми повинні розуміти, що якщо наша держава буде розвиватися далі стабільно, то від цього виграють усі. Але, зрештою, починають розуміти і люди, що оточують нас, і в тому числі й народні депутати, які перебувають у Верховній Раді, все більше і більше примикають до так званої партії влади. Тому що вони бачать, що тут вирішуються проблеми».
«Партії влади» потрібно буде найближчим часом розв’язувати дуже складні проблеми. Отож може з’ясуватися, що нинішній політичний сезон — не тільки сезон великих маневрів, а й перетряски владної вертикалі від Кабінету Міністрів до керівників областей і районів. Не можна виключати й арештів нинішніх високопоставлених чиновників. Процесами над колишніми вже не обійтися.