Цього року країну накриють одразу три штами вірусу грипу, уже знайомі українцям. Про це вчора на брифінгу заявив головний імунолог Києва Олег Назар.
— Як і торік, очікуються три штами вірусу грипу. Один з них — Каліфорнія H1N1, або свинячий. Він уже був в Україні. Другий — так званий Перс H2N3, також торішній, і, нарешті, Брізбен. Востаннє він був в Україні три роки тому, — розповів фахівець.
За його прогнозами, у зв’язку із сезонними стрибками імунітету й погодними умовами очікується щонайменше дві хвилі грипу. Перша — в листопаді-грудні, а друга прийде, орієнтовно, наприкінці лютого — на початку березня.
Олег Назар також зазначив: щоб уникнути епідемії грипу, необхідно вакцинувати від 78 до 90% населення. Цього року безплатні щеплення робитимуть соціально незахищеним верствам населення й медпрацівникам. Решті доведеться прищеплюватися за свій рахунок, але винятково за власним бажанням. При цьому, порадив фахівець, щеплення варто робити за місяць-півтора до епідеміологічного періоду.
— Перед вакцинацією необхідно пройти медогляд і не соромитися говорити про захворювання, які під час огляду можуть бути не виявлені, зокрема, про алергійні реакції. Так, вакцинація не рекомендується тим, хто страждає від алергії на деякі групи антибіотиків і курячі яйця, — наголосив головний імунолог Києва.