Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у понеділок зустрівся з міністром закордонних справ Словацької Республіки Мікулашем Дзуріндою. «Нас пов’язують давні історичні зв’язки, традиційна дружба і стабільні безпроблемні відносини, і сьогодні більшість національних інтересів обох держав збігаються», — сказав Володимир Литвин. Це, за його словами, повідомила прес-служба парламенту, стосується і двостороннього співробітництва, і регіонального та загальноєвропейського виміру.

Керівник українського парламенту також відзначив добре налагоджену двосторонню співпрацю у міжрегіональній та транскордонній сферах,  активізація якої є дуже важливою в контексті економічного розвитку прикордонних регіонів та поглиблення зв’язків між їхнім населенням, висловив задоволення результатами роботи Міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва. Він нагадав, що нині встановлено контакти між усіма вісьмома краями Словацької Республіки та десятьма областями України.

Зі свого боку, керівник МЗС Словаччини запевнив Голову Верховної Ради України у всебічній підтримці євроінтеграційних устремлінь нашої держави, зокрема в питанні підписання Угоди про асоціацію, яка включає створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом, та візової лібералізації. 

М. Дзурінда нагадав, що минулого року в Києві було започатковано проект «Національний конвент щодо Європейського Союзу в Україні», який передбачає передачу українській стороні словацького досвіду організації загальнонаціональної дискусії щодо різних аспектів функціонування Євросоюзу та адаптації українського законодавства до вимог ЄС.

У свою чергу В. Литвин зазначив, що вирішення питання безвізового режиму розв’язало б проблему подвійного громадянства. Він також наголосив на необхідності вирішення проблем національних меншин, чому сприятиме робота започаткованої двосторонньої україно-словацької комісії з цих питань.

Одним із ключових завдань Голова Верховної Ради України назвав розгортання культурних центрів, зокрема Центру української культури в місті   Пряшів та Центру словацької культури в Ужгороді. Учасники зустрічі обмінялись думками щодо поглиблення співпраці на парламентському рівні. У цьому контексті В. Литвин наголосив на наявності значного потенціалу співробітництва на рівні комітетів та в рамках парламентських груп дружби.

Голова Верховної Ради передав запрошення словацькому колезі відвідати Україну з офіційним візитом у будь-який зручний для нього час.

Вл. інф.