Парламентська хроніка. Ранкове засідання 6 вересня
Учора розпочала роботу дев’ята сесія Верховної Ради України шостого скликання. Після відкриття сесії відбулося урочисте засідання з нагоди відзначення 20-ї річниці проголошення Незалежності України. У сесійній залі — Президент України, члени Кабінету Міністрів на чолі з прем’єром, голови Конституційного, Верховного судів та Вищих судів, голови НБУ, СБУ, Генеральний прокурор, екс-президенти Леонід Кравчук та Леонід Кучма, інші високопосадовці, дипломатичний корпус, народні депутати України першого скликання, глави церков та релігійних організацій.
Учора курсанти Київського військового ліцею імені І. Богуна внесли до сесійної зали парламенту історичний Державний прапор України — саме цей національний стяг 20 років тому було внесено до цієї зали під час проголошення Незалежності України (на знімку вгорі).
Депутати з парламентської більшості вітали у сесійній залі Президента України Віктора Януковича оплесками. Опозиціонери вигукували «Ганьба!».
Курсанти Київського військового ліцею імені Богуна внесли великий Державний прапор України, який 20 років тому ознаменував народження нашої держави. У цей час на табло демонструвались історичні кадри — як 24 серпня 1991 року народні депутати України першого скликання так само внесли до сесійної зали український стяг після проголошення Незалежності та раділи визначальній події.
У своєму виступі перед парламентом Президент Віктор Янукович наголосив, що за роки Незалежності Україна відбулася й ствердилась як самостійна, суверенна країна, яка вже виростила своє покоління сучасної молоді. «Тому на нас з вами лежить велика відповідальність, яку державу ми передамо молодому прийдешньому поколінню, — сказав глава держави. — Велика відповідальність лежить і на плечах української влади, адже сучасний світ є дуже складним та висуває перед Україною виклики світового масштабу. Виклики, на які нам спільно треба знаходити гідні відповіді». В. Янукович відзначив, що попередні дві сесії парламенту засвідчили, якою важливою є тісна взаємодія і співпраця між законодавцями, Президентом та урядом. «Вперше за багато років Верховна Рада демонструє високу дієздатність і політичну відповідальність, — підкреслив В. Янукович. — Переконаний, що наша співпраця лише зміцнюватиметься».
Характеризуючи розвиток держави за останні 20 років, Президент назвав серед основних причин недовіри громадян до інститутів влади те, що політиканство і популізм часто переважали над роботою та здоровим глуздом. Але цьому, на його переконання, треба протиставити результативну роботу та системні реформи, соціальний діалог. Відзначивши позитивні тенденції в економіці, В. Янукович закликав розробити державний бюджет 2012 року на реалістичному сценарії соціально-економічного розвитку країни. А ключовим завданням бюджету наступного року, на його переконання, має стати поштовх подальшому зростанню економіки і регіональному розвитку.
Колишній Голова Верховної Ради України Іван Плющ у своєму виступі на урочистому засіданні підкреслив: те, що 20 років тому на карті з’явилася держава Україна, є свідченням того, що український народ за свою багатовікову історію довів, що він хоче і може бути передбачуваним добрим сусідом і активним суб’єктом європейської і світової спільноти. «20 років для держави і суспільства — це мить, але це найбільша перемога в нашій історії, — сказав І. Плющ. — З перших років Незалежності й до цього часу ми з гордістю декларуємо наші прекрасні можливості в побудові національної економіки та організації громадянського суспільства. Але, на превеликий жаль, що визнав і Президент, головною проблемою Незалежності є бідність і злидні, особливо старшого покоління». Водночас парламентарій підкреслив, що суспільно-економічні перетворення, ліберальне майбутнє нашого суспільства і держави не мало альтернативи ні на старті системних реформ, ані сьогодні.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин у своєму виступі охарактеризував історичне значення ухвалення акта про проголошення Незалежності України та виклики, які постали перед сучасною державою. Він також висловився за необхідність ухвалення нового закону про статус народного депутата, в якому варто «вилучити всі надмірності» та обмежити привілеї для парламентаріїв (виступ публікується).
В опозиційному таборі — знову вирують пристрасті й не до свят. Народні депутати із фракції «БЮТ-«Батьківщина» демонстративно прийшли до парламенту в чорних футболках із надписом «Батьківщина понад усе» та зображенням свого лідера на грудях. І одразу після реєстрації депутати з фракцій «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС» покинули сесійну залу.
Під час виступів від фракцій, коли на трибуну вийшов лідер фракції «БЮТ-«Батьківщина» Іван Кириленко, депутати-опозиціонери повернулися до сесійної зали, оточивши трибуну. А потім знову демонстративно вийшли.
Під час пленарного засідання Верховна Рада затвердила порядок денний дев’ятої сесії парламенту, до якого включено 781 питання, понад 800 законопроектів. Із них 175 питань підготовлено до розгляду, а 606 опрацьовуються в парламентських комітетах. А першим законодавчим рішенням стало ухвалення поправок до пенсійної реформи. Перша пропозиція — від депутатів Юрія Кармазіна («НУ—НС») та Ольги Боднар («БЮТ-«Батьківщина») — скасувати ухвалену парламентом 8 липня постанову про прийняття законопроекту про пенсійну реформу, оскільки голосування за пенсійну реформу відбулось 8 липня у неробочий час і за відсутності більшості народних депутатів, — не знайшла підтримки сесійної зали. Відповідний проект постанови підтримали 52 народні депутати. Однак потім депутати проголосували за усунення неузгодженостей у законопроекті про заходи законодавчого забезпечення пенсійної реформи в Україні, внісши чотири поправки до законопроекту. Згідно із внесеними змінами, після підписання закону Президентом пенсійна реформа розпочне діяти з 1 жовтня 2011 року. Врегульовано питання виходу на пенсію пенсіонерів-держслужбовців, які уклали договір на продовження своєї трудової діяльності (до завершення цього терміну). Документом підвищено пенсійний вік для жінок до 60 років, а також страховий стаж до 30 років для жінок і 35 років — для чоловіків. Пенсійний вік чоловіків-держслужбовців підвищено до 62 років. Розмір максимальної пенсії обмежується на рівні 10 мінімумів для непрацездатних (на сьогодні — 7640 грн).
Після голосування депутат від «НУ—НС» Арсеній Яценюк заявив, що опозиція оскаржуватиме рішення парламенту про пенсійну реформу в Конституційному Суді. За його словами, причиною непідписання закону про пенсійну реформу було те, що закон передбачав перерахунок пенсій для 10 мільйонів пенсіонерів і збільшення їх на 334 гривні. А тепер цю норму вилучено.
Схвалено також низку законів щодо діяльності Збройних Сил України та військової служби.
Головуючий оголосив про входження народного депутата Таріела Васадзе до складу депутатської фракції Партії регіонів.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.