Футбол. Контрольний матч національних збірних. 2 вересня.

Україна — Уругвай. 2:3. Голи: Ярмоленко, 1, Гонсалес, 43, Коноплянка, 45, Лугано, 60, Ернандес, 87.
Україна: Шовковський, Бутко, Кучер, Ракицький, Шевчук, Тимощук, Гай, Коноплянка (Калиниченко, 79), Воронін, Ярмоленко, Девич (Селезньов, 59). Тренер — Олег Блохін.
Уругвай: Муслера, Максі Перейра, Лугано (Коатес, 74), Годін, М. Касерес, Егурен, Перес (Гаргано, 63), Альваро Гонсалес (Ернандес, 79), Крістіан Родрігес (Рамірес, 64), Суарес, Кавані. Тренер — Оскар Табарес.
Рефері — Бьорн Куйперс (Нідерланди).
Харків. Стадіон «Металіст». 25 218  глядачів. 16 градусів.
Наша команда в цій зустрічі жодним чином не заслуговувала на поразку. Виступаючи проти чемпіона Південної Америки, котрий прибув на матч у майже бойовому складі, підопічні Олега Блохіна більшу частину ігрового часу діяли успішно і злагоджено, маючи певну перевагу. Справді, Україна комбінувала, постійно атакувала. Але під завісу поєдинку наші футболісти, либонь, почали думати про результат і, як кажуть, випустили навіть синицю з рук...
На перший погляд, варіант складу українців був ніби і не найсильніший. Однак одразу стало зрозумілим, що Блохін виставив рухливих, швидких і мобільних бійців. Його план на гру спрацював маже миттєво. Адже перша результативна атака господарів тривала лише 15 (!) секунд. За свистком рефері Євген Коноплянка вступив в активний відбір м’яча на половині поля суперника, змусивши помилитися супротивника, зробив блискавичну передачу на Девича, котрий в один дотик вивів сам на сам із воротарем гостей Ярмоленка. А той упевнено і вправно пробив повз голкіпера. Початок, що й не кажіть, шикарний.
Було приємно спостерігати, як наші футболісти не прогиналися перед іменитим суперником. Вони показали пристойне вміння в організації оборони і атаки. Були активнішими і вправнішими у відборі м’яча.
Після забитого гола  українці збільшили ігрову перевагу і мали ще кілька нагод відзначитися. Натомість гості особливої активності не виявляли. Але під кінець тайму далася взнаки наша стара хвороба — вміння легко пропускати. Після удару Гонсалеса метрів з двадцяти м’яч від рук нашого досвідченого воротаря залетів у сітку... Але наш смуток був коротким. Знову порадував Коноплянка, котрий ефектно забив м’яча на останній хвилині тайму після флангового прострілу Ярмоленка. І ми знову попереду.
Після перерви українські футболісти, на жаль, почали діяти повільніше. Либонь, уже надто думали про збереження рахунку. Натомість уругвайці заграли дисципліновано, чіпко і жорстко. Спочатку Лугано після помилки наших оборонців скористався навісом Суареса і знову зрівняв рахунок. А невдовзі стався ще один провал українських оборонців. Знову-таки Суарес асистував Ернандесу, який поставив переможну крапку...
— Наша гра поліпшилася, — сказав після зустрічі Олег Блохін. — А результат той самий. Якби мені сказали, що ми цей матч програємо, я б не повірив. Але у футболі все просто: не забиваєш ти — забивають тобі. Такі моменти, як ми мали, треба реалізовувати. Натомість по наших воротах було три удари, котрі завершилися трьома голами. Але в цілому, у порівнянні з матчами проти Франції й Швеції, сьогодні була гарна гра. А результат, мабуть, ще прийде.
— Чому зробили заміни?
— Як на мене, трохи втомилися Девич і Коноплянка. А ми збиралися підсилити гру. Але вийшло навпаки. Ніякого підсилення не сталося. Це тема для серйозної розмови. Вважаю, такого неподобства вибачати не можна.
— Сьогодні дебютував Бутко. Мабуть, хвилювався. Як вам його гра?
— Та він не хвилювався! Богдан, гадаю, був спокійнішим, ніж я. Дивно було спостерігати, як оце в 20 років вийти в першому матчі проти такої команди і зіграти на пристойному рівні. На таких хлопців і робитимемо ставку. Звичайно, він може наступний матч провалити. Але принаймні є перспектива, відчувається, що людина прагне використати свій шанс. Можна було поставити досвідченішого Федецького, але вирішили так. І не помилилися. Бутко зіграв добре.
Наставник гостей Оскар Табарес сказав:
— Матч для нас був дуже важкий. Українці почали класно, а ми десь злякалися, помилялися. Але потім мої підопічні оговталися і показали, що вони справжні професіонали. Нам удалося вирішити проблеми в обороні  і до того ж змінити тактику. Я задоволений і кондиціями команди, і самовіддачею, бо вже через місяць у нас починається відбір до чемпіонату світу 2014 року.
— Що збірна України робила краще, ніж ваші підопічні?
— Це відмінно організована команда, впевнено тримає м’яч. Особливо мені сподобалася гра Ярмоленка.