Нова парламентська сесія обіцяє бути напруженою — до порядку денного внесено понад 700 законопроектів, серед яких багато суперечливих. Це насамперед пенсійна реформа, зміни до виборчого законодавства, Трудовий та Житловий кодекси, закони про ринок землі, Державний бюджет та Програма соціально-економічного розвитку України на 2012 рік.
Відкриття дев’ятої сесії буде поєднано з урочистим засіданням. Після представлення всіх почесних гостей до сесійної зали парламенту буде внесено прапор — той самий, що і 24 серпня 1991 року, виступлять Президент України, Голова Верховної Ради та один із депутатів, причетних до ухвалення історичного рішення. Потім традиційно відбудуться виступи від фракцій та затвердження порядку денного сесії. До нього вже включено 766 питань, а з урахуванням альтернативних законопроектів — понад 900 законопроектів, однак пропозиції від комітетів та депутатських фракцій ще продовжують надходити. Глава парламенту Володимир Литвин зауважив, що виникає несприйняття деякими фракціями окремих законопроектів, і попросив обґрунтовано викласти свої заперечення на погоджувальних радах. Спочатку про-
ект порядку денного дев’ятої сесії буде поставлено на голосування за основу, а потім Верховна Рада розглядатиме конкретні пропозиції. В. Литвин не виключив, що від опозиції надійде ще багато альтернативних пропозицій та законопроектів, і закликав до конструктивної роботи. «Мова йде про те, щоб ми знаходили компроміс», — наголосив він.
На першому пленарному засіданні заплановано розглянути 70 питань, з них 21 урядове, два визначені главою держави як невідкладні, чотири заветовані Президентом закони, майже 20 питань стосуються відзначення ювілейних дат. Першим питанням після затвердження порядку денного сесії буде голосування за усунення неузгодженостей у прийнятому 8 липня 2011 року Законі «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи». Під час години запитань до уряду в п’ятницю депутати заслухають міністра фінансів щодо реформування НАК «Нафтогаз Україна» та формування цін на газ.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов наголосив, що найважливішим під час нової сесії буде ухвалення закону про державний бюджет України на 2012 рік,  і звернувся до колег з інших фракцій із закликом конструктивно розпочати роботу парламенту. «У нас є маса питань, які потребують вирішення для покращення справ у нашій державі, і коли конструктивно працюємо — ситуація у країні поліпшується, економіка пожвавлюється і звільнені кошти маємо змогу спрямувати на соціальні виплати», — сказав О. Єфремов.
Лідер фракції КПУ Петро Симоненко висловив думку, що головним має стати прийняття рішень щодо антикризових заходів. І бюджет треба розглядати крізь призму антикризових заходів. Він запропонував Верховній Раді розглянути ситуацію щодо газових угод, цін на газ, щоб отримати відповіді на запитання. «Верховна Рада разом із урядом має розробити конкретні механізми та антикризові заходи», — підкреслив депутат.
Присутній на погоджувальній раді Перший віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв повідомив, що уряд уже розробив антикризові заходи і програму соціально-економічного розвитку, завершується підготовка проекту держбюджету-2012 і запевнив, що вже у вересні ці документи буде передано на розгляд до Верховної Ради.
Фракція Народної партії, за словами її лідера Ігоря Шарова, вважає сесію вирішальною в частині реформування політичної, економічної та соціальної сфер держави. Найближчим часом фракція розгляне звернення Кабінету Міністрів щодо розгляду законопроектів на новій сесії. Парламентарій закликав колег до зваженої та конструктивної роботи.
Однак опозиції нині не до свят, — заявив лідер фракції «БЮТ-«Батьківщина» Іван Кириленко. Він повідомив, що фракція внесла на розгляд парламенту 175 законопроектів, із них 40 економічного характеру, ще близько 40 спрямовані на поліпшення соціального становища в суспільстві, 25 стосуються правових питань. Опозиція, за словами 
І. Кириленка, наполягатиме на розгляді законопроекту про скасування норми Кримінального кодексу про те, що можна судити за збитки, завдані державі, оскільки це використовується для розправи з політичними опонентами. «Помилки політиків має судити суспільство на виборах», — вважає він.
Лідер фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко заявив, що фракція наполягатиме на особистому голосуванні депутатів та зміні Регламенту щодо прав опозиції, законодавчому забезпеченні соціальних стандартів. «Ми не голосуватимемо за пенсійну та земельну реформи, а відстоюватимемо соціальні стандарти громадян», — заявив депутат.
На знімках: Петро Симоненко, Олександр Єфремов, Іван Кириленко.
Фото Олександра КЛИМЕНКА. 
Інші фото з цієї події шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.