Для України та Японії є вкрай важливими обмін досвідом і об’єднання зусиль для напрацювання технологій попередження і подолання аварій на АЕС, а також співпраця у питаннях безпеки атомних електростанцій. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час учорашньої зустрічі зі cпікером Палати представників парламенту Японії Такахіро Йокоміті (на знімку).

Володимир Литвин, повідомила прес-служба парламенту, висловив глибоке співчуття всім потерпілим внаслідок потужного землетрусу, цунамі та аварії на АЕС «Фукусіма-1». «Ми сприйняли це як власну трагедію», — сказав Голова Верховної Ради, віддавши належне стійкості та мужності японського народу. Керівник парламенту зазначив, що Україна і надалі готова розглядати будь-які звернення офіційного Токіо щодо надання необхідної допомоги. Він, зокрема, запропонував оздоровити у Криму японських дітей, які проживають у районі аварії на «Фукусімі-1».

Глава парламенту також висловив глибоку вдячність уряду Японії за надання допомоги з мінімізації наслідків катастрофи на ЧАЕС і готовність здійснити відповідні внески з метою своєчасної реалізації Чорнобильських проектів до 2015 року.

У свою чергу спікер Палати представників парламенту Японії подякував українській стороні за допомогу. У цьому контексті пан Т. Йокоміті висловив думку, що людство має переосмислити і об’єктивно оцінити уроки Чорнобиля та Фукусіми й об’єднати зусилля, щоб такі трагедії ніколи не повторилися.

Крім того, сторони обговорили двосторонні взаємини та їх перехід на новий рівень. «Ми розглядаємо ваш візит як обопільне прагнення активізувати двосторонній діалог, — зазначив 

В. Литвин. — Парламенти наших країн мають докласти до цього значних зусиль».

Голова Верховної Ради висловив думку, що важливою запорукою підтримки сталого політичного діалогу стало б проведення у Києві Третього засідання Україно-японського комітету із співробітництва на рівні міністрів закордонних справ і здійснення першого в історії двосторонніх взаємин візиту глави японського уряду до нашої країни. 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.