Михайло ЧЕЧЕТОВ (фракція Партії регіонів):
— Уперше за 20 років Президент Віктор Янукович чітко сформулював національну ідею: побудова могутньої, процвітаючої, вільної, демократичної, правової і високотехнологічної України, яка буде невід’ємною частиною великого європейського дому. Шлях до цього — модернізація та реформування. Чвари, розбрат залишаються за бортом великої політики. Повернення до розколу немає. Так, дехто напередодні виборів використовуватиме парламентську трибуну. Але Партія регіонів є ядром більшості в парламенті, і ми зробимо все для того, щоб парламент працював конструктивно, ефективно і на благо держави. Звичайно, будуть спроби розхитати ситуацію, але розсудлива більшість не дозволить політичним лузерам вибити парламент із конструктивного русла.
Правий був Президент, коли сказав, що питання, котрі зачіпають інтереси мільйонів людей, повинні народжуватися внаслідок дискусії, в якій мають брати участь ті, кого згодом це торкнеться. Зокрема, це стосується пенсійної реформи. Її обговорюватимуть, щось мінятимуть, і прийнята вона буде з урахуванням інтересів більшості. Те само і щодо інших резонансних законопроектів, наприклад, закону про вибори. Найстрашніша риса влади — це безвідповідальність. Раніше ніхто ні за що не відповідав, тільки звинувачували одне одного. Нині кожен знає, хто відповідає за ситуацію в країні, — Партія регіонів. Думаю, що змішана система — найоптимальніша сьогодні, і вона довела свою життєвість, у тому числі й на місцевих виборах. Дискусії ще, звичайно, будуть, але все одно ми цей закон приймемо.
Об’єднати може тільки одне — бажання краще жити. Цього прагнуть усі. Під цю ідею й потрібно об’єднуватися. Не під прапором, не за мовним принципом, не за релігійним. Думаю, що реалізація цієї ідеї — побудова процвітаючої України, можлива лише на основі єдності, консолідації й політичної стабільності. Іншого шляху немає.
Ігор РИБАКОВ (фракція «Реформи заради майбутнього»):
— Наша фракція наполягає на невідкладному розгляді у парламенті низки законопроектів, ухвалення яких сприятиме зменшенню соціальної напруженості у суспільстві.
Насамперед вважаємо за необхідне якнайшвидше розглянути виборчий закон, який прояснить ситуацію щодо підготовки до парламентських виборів, та завершити питання щодо пенсійної реформи. Неприйняття пенсійної реформи — це шлях до соціального та фінансового банкрутства нашої держави. Тому фракція «Реформи заради майбутнього» готова після внесення технічних уточнень проголосувати її в остаточному вигляді в повному складі.
Серед пріоритетних для нашої фракції є також законопроекти, пов’язані із формуванням ринку землі. Одного Закону «Про ринок землі» недостатньо для ефективної роботи ринку, тому не можна відкладати в довгу шухляду розгляд законів про земельний банк та земельний фонд. Лише комплексний підхід забезпечить створення всієї необхідної інфраструктури для повноцінного функціонування ринку землі в Україні.
Крім того, наші парламентарії наполягатимуть на прийнятті кодифікаційних актів, які дадуть змогу зробити рішучі кроки у реформування сфери трудових відносин, житлово-комунального господарства, містобудування та митної справи.
Фракція також вимагає від уряду під час розробки державного бюджету України на 2012 рік якнайширше залучити до цього процесу вищий законодавчий орган країни.
Андрій ПАВЛОВСЬКИЙ (фракція «БЮТ-    «Батьківщина»):
— На новій сесії влада намагатиметься проштовхнути вигідні їй закони. Зокрема, «добити» пенсійну реформу — планують ухвалити зміни до закону, який було проголосовано в липні. А також Трудовий кодекс у новій редакції, який дозволяє, щоб тривалість робочого дня працівника становила 12 годин і більше. На вимогу роботодавців буде скорочено час звільнення робітника, і людина найманої праці втратить багато своїх прав порівняно з тим, що вона мала навіть за чинним Трудовим кодексом. Окрім того, планується ухвалити остаточно закони, які дозволять вільний продаж землі. На порядку денному на жовтень — також прийняття Житлового кодексу.
Опозиція подаватиме альтернативні законопроекти до кожного з цих законопроектів. Опозиція вноситиме ще багато соціально спрямованих законопроектів — зокрема, пропонуватиме розглянути на новій сесії законопроект про порядок визначення розміру допомоги малозабезпеченим верствам населення. Деякі із законопроектів ми пропонуватимемо розглянути вже в середу, 7 вересня, у день опозиції у Верховній Раді.
Так, у нас немає голосів для прийняття зазначених законопроектів, але, з другого боку, ми поки що маємо право доповідати Верховній Раді та суспільству свої законодавчі ініціативи, демонструвати альтернативу владним законам, які звужують соціальні права наших громадян, показувати інші шляхи вирішення серйозних проблем — не за рахунок простих громадян. Якщо немає можливості прийняти закон, то мусимо використовувати Верховну Раду як трибуну. Вірогідність прийняття соціальних законів, які пропонує опозиція, також залежить від активності самого громадянського суспільства. Якби під Верховною Радою, коли остаточно прийматиметься пенсійне законодавство, стояли б двадцять тисяч людей, закон був би не такий жорсткий, як пропонує влада. І так само і з Трудовим кодексом — прокинуться нарешті профспілки, якщо вони зможуть проявити активність, тоді й влада рахуватиметься з народом. А доки пікетуватимуть парламент по 100—200 чоловік, влада на це не зважатиме.
Безумовно, темою номер один у перші дні роботи нової сесії буде арешт лідера опозиції Юлії Тимошенко. Ми готуємо акції протесту, а якими вони будуть, побачите вже на перших засіданнях парламенту.
Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ (Народна партія):
— Це буде достатньо типовий політичний сезон. Маю на увазі — для передвиборного року. Я розділив би його на дві частини. До нового року буде достатньо ефективна законодавча робота. Принаймні, у мене є підстави так казати з огляду на діяльність комітету, який я очолюю (Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин). Він робить серйозний прорив у сфері міграційної політики. Це питания, пов’язані із законом про протидію торгівлі людьми, автором якого я є. Це стосується і дуже складного і важливого закону, що уже підписаний Президентом, про додатковий та тимчасовий захист біженців. Без нього реалізація законодавчого блоку про безвізовий режим України з ЄС просто неможлива. Після січня в роботі Верховної Ради буде дуже багато політики і прагнення вкотре по-популістському поставитися до економіки. Тому ситуація буде неоднозначною, складною. Але Україна переживала і набагато складніші часи. Так що, в принципі, на новий сезон дивлюся з оптимізмом.
Мені б дуже не хотілося, щоб внутрішні політичні проблеми використовувалися для педалювання теми: чи підпише Україна угоду з ЄС. Вважаю, що це питання потрібно вирішувати не через призму інтересів політиків, а лише через призму зацікавленості десятків мільйонів простих громадян. Я апріорі хотів би вважати, що кожен депутат, якщо він називається народним, зважає на настрої в суспільстві. А вони достатньо серйозно об’єднані навколо європейського поступу України в економічному, політичному, гуманітарному тощо плані. Тому думаю, що ідея оцього поступу, якщо хочете європеїзації країни в гарному розумінні цього слова, не підвладна розбіжностям у внутрішньому політичному театрі України.
Арсеній ЯЦЕНЮК, лідер партії «Фронт змін» (фракція «НУ—НС»):
— Найголовнішими завданнями опозиції в перші тижні роботи сесії буде донести свою позицію щодо дискримінаційної пенсійної реформи і недемократичних спроб більшості змінити закон про вибори.
В останні дні минулої сесії провладна більшість до пізньої ночі приймала пенсійну реформу, яка мала дати можливість владі ще більше економити на пенсіонерах. Однак цей поспіх призвів до того, що частиною закону стала моя поправка про осучаснення пенсій. Згідно з нею раніше призначені пенсії мають бути перераховані за показником середньої зарплати за 2009 рік. Це означатиме підвищення пенсії в середньому на 334 гривні для 10 мільйонів пенсіонерів. На таке справедливе щодо своїх громадян рішення нинішня влада ніяк не може погодитися, бо їй потрібні гроші на утримання себе самої, пенсіонери в її плани не входять. Тому пенсійна реформа не була підписана ні Головою Верховної Ради, ні Президентом, і її розгляд внесено першим питанням в день відкриття сесії. Провладна більшість буде її переголосовувати з єдиною метою — прибрати звідти поправку Яценюка. Я завжди наполягав, що з тією тривалістю життя, яка є в Україні, підвищення пенсійного віку неприпустиме. І от з цієї знущальної реформи ще й хочуть забрати одне з небагатьох справедливих положень.
Крім цього, «Фронт змін» вважає принципово важливим не допустити ухвалення нового закону «Про вибори до Верховної Ради». Ті зміни виборчого законодавства, які анонсувала влада, чітко засвідчили, що закон хочуть змінити з однією метою — забезпечити Партії регіонів отримання більшості в наступному парламенті. За чинним нині виборчим законом проводилися парламентські вибори 2006-го та 2007-го років і вони були визнані демократичними всіма спостерігачами. Чинний закон далекий від досконалості, він потребує змін, але ми проти переписування законодавства під політичні потреби певних сил. Зміни до виборчого закону за сценарієм Партії регіонів призведуть до повторення результату місцевих виборів 2010 року. Демократичні партії перемогли в багатьох областях, однак у всіх обласних радах (крім чотирьох західних областей України) Партія регіонів сформувала більшість за рахунок тиску на депутатів-мажоритарників і за допомогою фальсифікацій під час підрахунку голосів. Проект закону про парламентські вибори від Партії регіонів передбачає перенесення цих можливостей на загальнонаціональний рівень. У перспективі «Фронт змін» виступає за прийняття нового закону про вибори до Верховної Ради, який передбачає вибори за відкритими списками. Але такий закон має набути чинності з 2017 року. Вибори-2012 мають пройти за чинним на сьогодні законом.
Ще одним планом влади, якому опозиція має завадити, є так звана земельна реформа. Ми зобов’язані запобігти приватизації на кшталт 90-х років.
Олександр ГОЛУБ  (Комуністична партія):
— Під час наступної парламентської сесії уряд і керівництво держави врешті-решт мають дати відповідь, як країна готується і як фактично реагуватиме на другу хвилю економічної кризи. Зокрема, йдеться саме про захист найменш захищених верств населення. Звичайно, ми сподіваємось, що Верховна Рада перегляне пенсійну реформу, оскільки вона спричинила незадоволення в суспільстві. На наш погляд, це головні питання, але вони є комплексними. Тому що йдеться про енергетичну та продовольчу безпеку країни тощо.
Стосовно розгляду бюджету, то минулий рік підтвердив, що парламент більш-менш конструктивно працює над державним кошторисом. Але все залежатиме від того, наскільки підготовлений у цьому питанні уряд. Ми, власне, готові до роботи над бюджетом, і у нас є свої пропозиції.
Крім того, комуністи категорично проти прийняття Трудового і Житлового кодексів. Оскільки вони не враховують нинішні реалії країни і фактично знищують соціальні підвалини, які наша держава здобула раніше. Але і у влади сьогодні немає великого бажання приймати такі законопроекти. Це можна більше сприймати як тиск із-за кордону.
Водночас ми переконані: мажоритарна система є передчасною і неефективною, бо трудових колективів фактично позбавляють права висувати своїх кандидатів. Тому подібні перегони перетворюються на вибори олігархів. Також вважаємо, що треба не підвищувати, а знижувати прохідний бар’єр, щоб більше політичних сил було представлено у Верховні Раді. Адже це — інтереси виборців.