У Ширяївському і Саратському районах розпочато роботи з ліквідації сховищ отрутохімікатів. На їх проведення з державного бюджету виділено 40 мільйонів гривень, ще 10 мільйонів надійдуть з обласної скарбниці.

Голова Одеської облради Микола Пундик розповів «Голосу України», що склади з отрутою сьогодні є в 20 з 26 районів області. До кінця першого кварталу 2012 року завершиться ліквідація «екологічних бомб» на території Одещини. Тендер на вивезення та утилізацію хімікатів виграла відома фірма з Ізраїлю. Речовини відправлять у Польщу й Німеччину для переробки й утилізації.

Аналогів ліквідації складів з отрутохімікатами з простроченим терміном дії в таких масштабах, як в Одеській області, в Україні немає. По-перше, з’ясувалося, що практично не збереглася технічна документація дислокації складів. По-друге, після проведення їх інвентаризації виявилося складно визначити кількість хімікатів — за чверть століття вони увібралися в ґрунт. І по-третє, хімічні реакції призвели до того, що речовини, які зберігалися на складах, змінили свої субстанції — частина з них перетворилася на желеподібні, а частина на вигляд — як сухий порошок.

На ліквідації складів працює понад 20 осіб. Хімікати у вигляді сухої субстанції упаковуються в поліетиленові 50-кілограмові мішки. Рідкі й пастоподібні консервуються в поліетиленових бочках. Їх складують у 20-тонні хури, які візьмуть курс на Польщу.

У сусідньому Любашівському районі на складах ще залишилося паливо для бойових ракет — меланж. Депутат Одеської облради, начальник Генерального штабу Збройних Сил України Григорій Педченко взяв ліквідацію цього складу під особистий контроль. Її буде завершено в 2012 році.