У місті Могилеві-Подільському міліціонери побили місцевого жителя (за походженням азербайджанця. — Авт.) Фірдовсі Сафарова. Принаймні про це стверджують його рідні. З їхніх слів, чоловік потрапив до лікарні. Медики виявили в нього закриту черепно-мозкову травму

Зі слів жінки потерпілого Олени В., вони разом із чоловіком та донькою їхали здати на металобрухт причіп від автомобіля. На одній із вулиць міста їх зупинили працівники міліції. Однак причину зупинки вони не пояснили. Один із правоохоронців несподівано вдарив Сафарова кулаком в обличчя. Після цього вартові порядку заштовхали його в машину та відвезли до райвідділу міліції.

— Коли я зайшла в РУВС до кабінету, страшенно злякалася. Адже в чоловіка на лобі стирчали дві великі гулі, обличчя було все подерте. На руках виднілися червоні сліди від наручників. Міліціонери віддали мені телефони і вигнали. Фірдовсі говорив, що його водили по кабінетах РУВС і били, — розповідає жінка. — Я дзвонила на «телефон довіри» міліції і прокуратури. Тільки близько 23-ї години керівнику райвідділу хтось зателефонував, він заспокоївся та поїхав. Більше чоловіка не катували, мене не ображали, повернули речі, гроші та одяг. Примусили написати нас, що претензій до вартових порядку не маємо.

Уже наступного дня Сафарова госпіталізували до лікарні із закритою черепно-мозковою травмою, струсом мозку.... Чоловік одразу звернувся зі скаргою на міліціонерів до прокуратури.

Однак у правоохоронців інша версія цього конфлікту. Мовляв, чоловік сам завдав тілесних ушкоджень одному зі слідчих. А у приміщенні РУВС вхопився за ручку вхідних дверей і відмовлявся заходити. Тому вони двічі вдарили чоловіка по сідницях гумовим кийком. Однак знущань у кабінеті міського відділу не чинили.

Могилів-Подільський міськрайонний суд розглянув справу про притягнення Ф. Сафарова до адміністративної відповідальності за ст. 173, що надійшла від Могилів-Подільського МВ МВС. Він постановив закрити провадження у справі стосовно чоловіка у зв’язку з відсутністю в його діях складу адміністративних правопорушень, передбачених ст. ст. 173, 185 КУпАП. Крім того, «прокуратура Вінницької області порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 365 КК України (зловживання владою або службовим становищем), за фактом заподіяння тілесних ушкоджень Сафарову Фірдовсі Керім Огли працівниками Могилів-Подільського РВ УМВС у Вінницькій області».

За інформацією Вінницької правозахисної групи, те, що сталося із Фірдовсі Сафаровим, не є поодиноким прикладом сучасних катувань та злочинів з боку Вінницької міліції. Нещодавно вже повідомлялось про побиття Юрія Шкорби та Олега Мельника.

Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.