В Олександрівці, що на Кіровоградщині, відкрили меморіальну дошку на честь українського письменника, вченого і громадського діяча Пантелеймона Куліша. Архівні дані свідчать, що Куліш тричі з 1843 по 1856 роки відвідав це селище. І навіть більше — саме тут, над Тясмином, народився задум роману «Чорна рада».

Запропонував увічнити Пантелеймона Олександровича (творчість якого довго була під забороною) професор Києво-Могилянської академії Володимир Панченко, котрий тривалий час вивчав кіровоградські сліди у творчості Куліша. Його підтримали відомі земляки: Василь Білошапка, Володимир Кобзар, Юрій Зелінський, Олег Бабенко, Іван Петренко, Марія Гриб.

— Ім’я Пантелеймона Куліша, — підкреслив під час виступу на церемонії відкриття пам’ятної дошки голова Олександрівської районної державної адміністрації Валерій Авксентьєв, — стоїть в одному ряду з такими видатними іменами, як Тарас Шевченко, Іван Котляревський, Євген Гребінка, Іван Франко, Леся Українка...

Іменинником того дня почувався й автор дошки — кіровоградський скульптор, лауреат обласної премії в галузі образотворчого мистецтва імені Осмьоркіна Віктор Френчко (на знімку праворуч). Відтепер ще одна з його численних робіт прикрашатиме будинок районної бібліотеки.

Фото Івана ПЕТРЕНКА.